Apteekki.fi syöte

Tilaa syöte syöte Apteekki.fi syöte
Apteekki-sivustolta löydät tietoa terveydestä, hyvinvoinnista ja sairauksien hoidosta. Apteekkihausta löydät helposti apteekkien yhteystiedot ja luotettavat suomalaiset verkkoapteekit. Lääkekorvauslaskurin avulla selvität lääkkeiden ajantasaiset hinnat, korvaustiedot ja vaihtokelpoiset lääkkeet.
Syötteen kokonainen osoite. 2 tuntia 37 min sitten

Verenpainelääkityksen aloittaminen tai annoksen muutos saattaa lisätä kaatuilua

Pe, 20/04/2018 - 12:11

Pitkään verenpainelääkityksellä olevat iäkkäät eivät kaatuile muita enempää, mutta lääkityksen aloittaminen ja annoksen muutokset voivat hetkellisesti olla riskiaikoja.

Tiedot perustuvat 26 tutkimuksen ja yli 1,2 miljoonan potilaan tietoihin.

Tutkimusten yhteisanalyysissä ei löytynyt viitteitä siitä, että verenpainelääkityksellä olevat yli 60-vuotiaat potilaat olisivat suurentuneessa kaatumisvaarassa.

Tarkemmassa analyysissa yhteys kuitenkin löytyi, mutta se rajoittui päiviin, joina lääkityksessä tapahtui muutoksia, tai annosta suurennettiin.

Varsinkin tämä näkyi lääkityksen aloittamispäivänä.

Verenpaineen laskeminen voi joskus aiheuttaa pyörtymisen ja sitä kautta altistaa iäkkäitä potilaita kaatumisille.

Nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä, mutta osoittavat vaikutuksen rajoittuvan vain lääkitysten aloittamiseen ja annosten muutoksiin. Lääkärien olisikin hyvä muistaa tämä iäkkäitä potilaita hoitaessaan.

Kohonnut verenpaine altistaa hyvin monille sairauksille ja aiheuttaa joka vuosi maailmanlaajuisesti noin 9,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.

Suomessa noin puolella 30 vuotta täyttäneistä miehistä ja kahdella viidesosalla naisista on kohonnut verenpaine. Verenpainetta kohottavat mm. liika suolan käyttö, vähäinen liikunta, ylipaino ja runsas alkoholin käyttö.

Suomessa 65 vuotta täyttäneistä 30–40 % kaatuu ainakin kerran vuodessa ja 80 vuotta täyttäneistä ja laitoshoidossa asuvista joka toinen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Hypertension -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Paljon antibiootteja käyttäneet mahdollisesti suurentuneessa suolistokasvainten vaarassa

Ti, 10/04/2018 - 09:27

Aikuisiässä paljon antibiootteja käyttäneet saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan olla muita suuremmassa vaarassa sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään.

Tulokset laajentavat ja vahvistavat näkemystä, jonka mukaan suoliston bakteereilla on osansa suolistosyöpien synnyssä.

Tulosten perusteella runsaasti antibiootteja aikuisiässä käyttäneiden paksu- ja peräsuolissa oli syövän esiasteina pidettäviä adenoomakasvaimia noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin saman ikäisillä, jotka olivat käyttäneet tuskin lainkaan antibiootteja.

Riskit nähtiin yli 60-vuotiailla osallistujilla, jotka olivat olleet antibioottikuureilla yhteensä vähintään kaksi kuukautta ikävuosina 20–39 tai 40–59. Viimeaikaiset antibioottilääkitykset eivät liittyneet adenoomiin.

Vastaavaa yhteyttä antibioottien ja adenoomakasvainten väliltä ei tiettävästi ole aiemmin havaittu, mutta antibioottikuurit on yhdistetty suurentuneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin useammassakin tutkimuksessa. On myös viitteitä siitä, että suoliston bakteerikannoilla ja niiden muutoksilla voi olla vaikutusta suolistosyöpien kehittymiseen.

Antibioottikuurit sekoittavat bakteeritasapainon, joten tämä voisi selittää nyt havaitun yhteyden. Antibioottien lisäksi kuitenkin moni muukin tekijä on voinut vaikuttaa adenoomien kehittymiseen, joten tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä. Siihen osallistui 16 600 naista, joista 1 200 suolistosta löydettiin adenoomia kolonoskopiassa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Masentuneet alttiita menehtymään syöpään ja sydänsairauksiin

Pe, 23/03/2018 - 09:31

Masennusta potevat ovat tavallista suuremmassa vaarassa menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään ja aivoverenkiertohäiriöihin.

Tämä havaitaan suomalaispotilailla, jotka ovat masentuneet jo ennen syöpä- tai sydäntautidiagnooseja.

Tulosten perusteella sydän- ja verisuonitauteihin sairastuvan riski menehtyä seurannan aikana oli 34 prosenttia suurempi, jos hän oli jo aiemmin sairastunut masennukseen.

Aivoverenkiertohäiriöön sairastuvat masennuspotilaat menehtyivät puolestaan 26 prosenttia ja syöpädiagnoosin saavat 10 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät poteneet masennusta.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka masennus on yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään ennenkin, masennusta jo pitempään poteneiden ennusteesta on tiedetty vähemmän.

Vakava sairastuminen voi myös laukaista masennuksen, joten yhteys voi kulkea myös toiseen suuntaan.

Tutkimus perustuu satunnaisotokseen kaikista vuosina 1987–2007 Suomessa asuneista 25-vuotiaista.

Vuosina 1998–2012 heistä 108 000 sairastui ensimmäistä kertaa sydän- ja verisuonitautiin, 69 000 aivoverenkiertohäiriöön ja 114 000 syöpään.

Masennus pääteltiin 2–3 vuotta aikaisemmin tehtyjen masennuslääkeostosten perusteella.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health  -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Lisää näyttöä rokotusten turvallisuudesta

Ti, 06/03/2018 - 09:08

Influenssarokotukset ja muut rokotukset ovat turvallisia, mutta silti osa ihmisistä epäilee niiden aiheuttavan sairauksia.

Pediatrics-lehdessä julkaistut kaksi tutkimusta kuitenkin lisäävät näyttöä turvallisuudesta entisestään. Tutkimukset tehtiin Norjassa ja Yhdysvalloissa.

Norjalaistutkimuksessa selvitettiin H1N1-sikainfluenssaepidemian aikana otettujen H1N1-influenssarokotusten vaikutuksia lasten epilepsiariskiin.

Mukana analyysissa olivat kaikki vuoden 2009 epidemian aikaan alle 18-vuotiaat Norjassa asuvat. Heistä puolet oli saanut H1N1-rokotuksen.

Tutkimuksessa ei löytynyt minkäänlaista näyttöä siitä, että H1N1-rokotuksen saaneet olisivat olleet suuremmassa vaarassa sairastua epilepsiaan seurannan aikana eli vuosina 2009–2014.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa tutkittiin äidille raskauden aikana annetun influenssarokotuksen ja dtap- eli kurkkumätä-, jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokotteen mahdollisia vaikutuksia syntymättömän lapsen terveyteen.

Analyysi kattoi tiedot 413 000 onnistuneeseen synnytykseen päättyneestä raskaudesta. Lapsista 25 000 joutui sairaalahoitoon ja 160 menehtyi alle puolen vuoden ikäisenä, mutta tapaukset eivät olleet yhtään yleisempiä rokotuksen saaneilla kuin muillakaan.

Tutkimusten tulokset vahvistavat entisestään vahvaa näyttöä varsinkin influenssarokotusten turvallisuudesta.

Suomessa on parhaillaan meneillään influenssakausi, joten influenssarokote kannattaa vielä ottaa. Influenssarokotus on maksuton raskaana oleville, yli 65-vuotiaille ja muille riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville sekä 6–35 kuukauden ikäisille lapsille.

Myös terveydenhuollossa työskentelevät, vakavalle sairastumisella alttiiden läheiset sekä varusmiespalvelukseen astuvat saavat ilmaisen rokotuksen. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää monilta ottamatta.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Ole paras ystävä itsellesi – kokeile tätä myötätuntoharjoitusta

Pe, 23/02/2018 - 15:09

Myötätunto itseä kohtaan sisältää ajatuksen, että jokaisella on joskus vaikeaa ja silloin voi puhua itselleen lempeästi ja ystävällisesti. Itsestään saa pitää hyvää huolta. Myötätuntoista suhtautumista itseensä voi opetella pohtimalla, missä tilanteessa ystävällinen puhe itselle olisi tarpeen ja mahdollista.

Kokeile palauttaa mieleen tilanne, jonka koit itsellesi vaikeaksi. Jos hyvä ystäväsi olisi tuossa tilanteessa, miten lohduttaisit häntä? Sano samat asiat itsellesi tai kirjoita ne muistiin.

Elämäntaidot esiin -kampanja tarjoaa 14.2.–14.3. ikääntyville kuunneltavaa, pohdittavaa ja kokeiltavaa mielen hyvinvoinnista. Lisää harjoituksia löydät osoitteesta elamantaidotesiin.fi.

Verenohennuslääke suojaa muistia

Pe, 23/02/2018 - 14:06

Tutkimuksessa tarkasteltiin lähes puolta miljoonaa ruotsalaista, joilla oli todettu eteisvärinä. Heistä reilut 26 000 sairastui dementiaan tutkimusjakson aikana eli vuosina 2006–2014.

Alle puolet eteisvärinäpotilaista käytti verenohennuslääkitystä tutkimusjakson alussa. Heidän riskinsä sairastua muistisairauteen oli 29 prosenttia pienempi kuin verrokeilla.

Lääkehoidon aikana dementiariski oli jopa 48 prosenttia pienempi kuin potilailla, jotka eivät käyttäneet veren hyytymistä estävää lääkitystä.

Verenohennuslääkitys suojasi muistia sitä tehokkaammin, mitä varhaisemmin se aloitettiin.

Varfariinin ja uudempien, suorien antikoagulanttien välillä ei havaittu eroja.

Kuva: Pexels

Lifesum-terveyssovellus tsemppaa laihduttajaa

Pe, 23/02/2018 - 14:03

Sovellus kysyy ensin tavoitetta – terveellisempi ruokavalio, painonpudotus vai lisää lihasta? – ja ehdottaa sitten tarkoitusta palvelevaa ruokavaliota. Ateriat on helppo kirjata ylös esimerkiksi skannaamalla välipalojen viivakoodit. Sovellus laskee aterioiden kalorit, proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat ja varoittaa, jos käyttäjä syö tavoitteeseen nähden liikaa tai liian vähän. Kalorien kyttäämisestä voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin sovellus auttaa hahmottamaan eri ruokien sisältämiä energiamääriä. Se myös muistuttelee vedenjuonnista, tarjoaa ruokavalioon sopivia reseptejä ja kannustaa, kun paino putoaa – tai lisääntyy.

Englanninkielisen Lifesum-sovelluksen voi ladata Android- ja iOS-puhelimiin. Kuvatut ominaisuudet sisältyvät ilmaisversioon.

Kuva: Pexels

Nyt on punkkirokotteen aika!

Pe, 23/02/2018 - 13:59

TBE-rokotteen perussarja sisältää kolme annosta, joista kaksi ensimmäistä otetaan talvella ennen punkkikautta 1–3 kuukauden välein ja kolmas 5–12 kuukauden päästä toisesta annoksesta. Täysi suoja on voimassa kahden viikon kuluttua toisesta annoksesta.

Ensimmäinen tehosteannos suositellaan annettavaksi kolmen vuoden kuluttua.

Ahvenanmaalaiset sekä Paraisilla ja Simossa asuvat tai kesällä vähintään neljä viikkoa oleilevat saavat TBE-rokotteen perussarjan maksutta.

Puutiaisaivotulehduksen riski on korkea myös esimerkiksi Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahdessa ja Kuopion Maaningassa.

TBE-rokote suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta, ei punkkien levittämältä borrelioosilta. Siksi rokotetunkin on tärkeää suojautua punkeilta.

Lähde: thl.fi

Kuva: Pexels

Miksi lääkityksestä pitäisi puhua?

Pe, 23/02/2018 - 13:55

– Itsehoitolääkettä valitessa on hyvä mainita kaikki muut käytössä olevat lääkkeet, luontaistuotteet ja ravintolisät. Resepti­lääkkeestä kannattaa mainita, miten pitkään lääke on ollut käytössä, ohjeistaa proviisori ja Terveydeksi!-lehden päätoimittaja Elina Aaltonen.

Lisäksi apteekissa kannattaa kertoa, miten reseptilääkkeen käyttö sujuu, onko lääke vaikuttanut toivotulla tavalla ja onko sen käytössä ilmennyt haittavaikutuksia. Kaikista lääkehoitoon liittyvistä huolista voi keskustella apteekissa.

Lääkkeiden käytöstä kannattaa puhua, jotta lääkehoitosi toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla. Näin vältyt esimerkiksi päällekkäisiltä lääkityksiltä, yhteisvaikutuksilta ja turhalta lääkkeiden käytöltä. Samalla säästät myös rahaa.

– Jos esimerkiksi lääkkeen annostelee virheellisellä tekniikalla tai lääkkeen ottaa väärään aikaan, lääke ei toimi kuten sen pitäisi. Apteekissa halutaan varmistua, että asiakkaat saavat parhaan mahdollisen hyödyn lääkityksestään.

Lääkehoidon päivänä 22.3. käynnistyy Sopiva lääke -kampanja, joka kannustaa keskustelemaan lääkityksestä.

Kuva: Pexels

Siitepölykausi alkaa pian – tarkista kukinta-ajat

Pe, 23/02/2018 - 11:13

Siitepölykausi alkaa etelässä jo maaliskuussa
  • Leppä aloittaa siitepölykauden kukkimalla Etelä-Suomessa usein jo maaliskuun puolella. Oulun korkeudella lepän siitepölyä on aina ilmassa viimeistään huhtikuun puolessa välissä.
  • Koivu kukkii etelässä huhti-toukokuussa ja Lapissa touko-kesäkuussa.
  • Heinät kukkivat keskikesällä: etelässä jo kesäkuun puolella, pohjoisemmassa heinäkuussa.
  • Pujo kukkii heinäkuun puolen välin jälkeen. Sivuversot kukkivat uudelleen syyskuussa.


Lähde: allergia.fi

Tarkista ajantasainen siitepölytilanne osoitteessa norkko.fi.

Rasvan ja hiilihydraattien vähentäminen yhtä hyviä laihduttajia

Ke, 21/02/2018 - 09:45

Tuoreen tutkimuksen perusteella dieettien tehokkuus ei todennäköisesti riipu myöskään laihduttajien perimästä.

Tutkimuksessa 600 tervettä, mutta lihavaa miestä ja naista satunnaistettiin vuodeksi joko vähähiilihydraattiselle tai vähärasvaiselle dieetille.

Kaikkia osallistujia neuvottiin myös pitämään ruokavalionsa terveellisenä, eli syömään mahdollisimman paljon kasviksia ja valmistamaan ruokansa itse sekä välttämään valmisruokia, lisättyjä sokereita, transrasvoja ja teollisesti prosessoituja viljatuotteita.

Vuoden seurannan aikana dieetit osoittautuivat yhtä hyviksi, sillä osallistujat laihtuivat keskimäärin 5–6 kiloa riippumatta siitä kumpaan dieettiryhmään heidät oli satunnaistettu.

Myöskään geenitesteissä havaitut rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaan vaikuttavat geenimuodot tai ennen seurantaa tehdyt insuliinitestien tulokset eivät selittäneet havaintoja.

Vaikka dieettiryhmät eivät juurikaan eronneet toisistaan, ryhmien sisällä oli suuria eroja laihtumistuloksissa.

Parhaimmillaan samalla ruokavaliolla osa sai karistettua painostaan 30 kiloa, kun toisten paino kasvoi 10 kilolla, tutkijat havaitsivat.

Aiemmissa tutkimuksissa samaa suuruusluokkaa olevia laihtumistuloksia on saatu hyvin monenlaisilla dieeteillä, mutta ongelmana on se, ettei dieettejä usein noudateta.

Laihtuminen on tutkimusten perusteella suurimmillaan noin puolen vuoden kohdalla, mutta sen jälkeen dieeteistä aletaan lipsua ja kilot pikkuhiljaa kertyvät takaisin.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Terveellinen ruokavalio saattaa tehostaa hedelmöityshoitoja

Pe, 16/02/2018 - 10:37

Terveellistä ja monipuolista ruokavaliota noudattavat naiset saattavat tulla raskaaksi koeputkihedelmöityksellä muita naisia helpommin.

Havainto koskee alle 35-vuotiaita naisia eikä välttämättä ole yleistettävissä tavallisiin raskauksiin.

Havainnot julkaistiin Human Reproduction -lehdessä, ja ne perustuvat 244 koeputkihedelmöitykseen ensimmäistä kertaa tulleen 22–41-vuotiaan naisen ruokavaliotietoihin ja seurantaan.

Ruokavalion terveellisyys määriteltiin sen perusteella, miten paljon naisten ruokavaliossa oli mm. tuoreita kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, palkokasveja, kalaa ja oliiviöljyä.

Kun naiset jaettiin ryhmiin ruokavalion terveellisyyden perusteella, terveellisimmin ruokailevien todennäköisyys tulla raskaaksi ja saada lapsi oli selvästi suurempi kuin epäterveellisintä ruokavaliota noudattavien, ja todennäköisyys myös suureni tasaisesti mitä terveellisempi ruokavalio oli.

Terveellisesti ruokailevista 50 prosenttia tuli raskaaksi, ja epäterveellisemmin ruokailevista vain 29 prosenttia.

Luvut olivat hyvin samanlaisia, kun tutkijat selvittivät, kuinka moni raskaus myös johti lapsen syntymään.

Suotuisat yhteydet havaittiin vain alle 35-vuotiailla naisilla, mikä tutkijoiden mukaan saattaa kuvastaa hedelmällisyyden heikkenemistä iän myötä. Tällöin ruokavalion mahdolliset suotuisat vaikutukset voivat jäädä ikään liittyvien haittojen alle.

Tutkijat myös varoittavat tulkitsemasta tuloksia liian rohkeasti, sillä ruokavalion lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Terveellisesti syövät naiset elävät todennäköisesti muutenkin terveellisesti, mikä voi selittää osan tuloksista.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Aivoinfarkti vaatii aina soittoa hätänumeroon – 112-päivää vietetään helmikuussa

To, 08/02/2018 - 10:00

Aivoverenkiertohäiriöihin (AVH) sairastuu vuosittain noin 25 000 suomalaista. Hoitoon on silloin kiire. 

Ihmisen saadessa aivoverenkiertohäiriön, soitto 112:een käynnistää tehokkaan hoitoketjun.

Sairastunut saa välittömän ensihoidon ja kuljetetaan viiveettä suoraan oikeaan sairaalaan.

– Hoitoon on kiire, koska aivoinfarktin eli valtimotukoksen liuotushoito on aloitettava ensitunteina. Verisuonen tukkeutuminen aiheuttaa aivokudokseen hapenpuutteen. Mitä kauemmin verenkierto on estynyt, sitä suuremmiksi vauriot kasvavat. Jokainen minuutti on siksi tärkeä toipumisen kannalta, muistuttaa Aivoliiton ylilääkäri, neurologian professori Risto O. Roine.

Myös aivoverenvuodoissa hoito on aloitettava mahdollisimman nopeasti.

Hätänumeroon soitettava heti

Nopea hoitoon pääsy edellyttää, että sairastunut itse tai muu paikalla oleva henkilö tunnistaa oireet ja soittaa heti hätänumeroon. Aivoverenkiertohäiriöihin ei välttämättä liity kipua ja sairastunut ei aina huomaa oireita itse.

Aivoverenkiertohäiriöiden yleisimmät oireet ovat:

- Puheen puuroutuminen tai sanojen löytämisen vaikeus.
- Toisen suupielen roikkuminen.
- Toisen raajan tai raajaparin heikkous.
- Näköhäiriöt.

TIA on yhtä vaarallinen

Vaikka aivoverenkiertohäiriön oireet menisivätkin ohi, tulee aina soittaa hätänumeroon. Ohimenevän aivoinfarktin eli TIA:n (Transient Ischemic Attack) oireet kestävät tyypillisimmin 2–15 minuuttia, useimmiten alle tunnin. Hoitoon on kuitenkin hakeuduttava välittömästi. TIA:n sairastaneista vähintään joka kymmenes saa aivoinfarktin viikon kuluessa ja puolet heistä jo ensimmäisen vuorokauden aikana.

Lisätietoa AVH:n tunnistamisesta Aivoliiton sivuilta. 

Euroopan hätänumeropäivää eli 112-päivää vietetään 11.2. 

ELINA AALTONEN

Kuva: Ingimage

Stressi voi laukaista vyöruusun

Ke, 07/02/2018 - 09:14

Stressi ja stressaavat elämäntilanteet näyttäisivät suurentavan riskiä sairastua vyöruusuun, japanilaistutkimus osoittaa.

Aiemmissa tutkimuksissa myös masennus- ja ahdistusoireet on yhdistetty vyöruusuun.

Vyöruusu on kivulias infektio, joka aiheuttaa rakkulaisen ja kosketusherkän ihottuman.

Japanilaisten tulokset perustuvat 12 000 yli 50-vuotiaan kolmivuotiseen seurantaan, jonka aikana 400 osallistujaa sairastui vyöruusuun ja 79 pitkittyneeseen vyöruusun jälkeiseen hermosärkyyn.

Riski sairastua vyöruusuun oli tulosten perusteella noin kaksinkertainen miehillä, jotka kärsivät oman arvionsa mukaan kovasta stressistä. Sairastumisriski oli puolestaan pienempi miehillä ja naisilla, joka kokivat elämänsä mielekkääksi ja hyväksi.

Naiset, joiden työelämässä tai ihmissuhteissa tapahtui kielteisiä muutoksia, sairastuivat vyöruusun jälkeiseen hermosärkyyn 2–3 kertaa todennäköisemmin kuin naiset, jotka olivat välttyneet vaikeilta elämäntilanteilta seurantaa edeltävän vuoden aikana.

Yhteydet havaittiin riippumatta monista taustamuuttujista, kuten osallistujien iästä, muista sairauksista ja elintavoista, mutta silti tuloksiin on voinut vaikuttaa seikkoja, jotka tässä analyysissa jäivät huomiotta. Samansuuntaisia tuloksia on kuitenkin saatu aiemminkin, joten on hyvin todennäköisestä, että stressillä ja psyykkisillä seikoilla on osansa vyöruusun puhkeamisessa.

Vyöruusu johtuu vesirokkoviruksesta, joka jää piileksimään selkäytimen läheisiin hermojuuriin vesirokon jälkeen.

Vyöruusun voi saada kuka tahansa vesirokon sairastanut, mutta se yleistyy iän myötä. Vyöruusua voidaan ehkäistä rokotteella.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Joka kymmenes keski-ikäinen melanoomariskissä

Pe, 02/02/2018 - 13:00

Ihosairaudet ovat luultua yleisempiä suomalaisilla keski-ikäisillä, kertoo tuore väitöstutkimus.

Lääketieteen lisensiaatti, ihotautien erikoislääkäri Suvi-Päivikki Sinikummun väitöstutkimuksessa havaittiin, että enemmän kuin joka kymmenennellä keski-ikäisellä miehellä ja naisella on ihollaan yli viisikymmentä pigmenttiluomea.

Jos tavanomaisia pigmenttiluomia on hyvin runsaslukuisesti, sen tiedetään lisäävän pahanlaatuisen ihosyövän, melanooman riskiä.

Runsasluomisuus on jopa yksi tärkeimmistä yksittäisistä melanooman riskitekijöitä.

– Jokainen uusi luomi lisää laskennallista melanooman riskiä. Suuren riskin henkilöiksi on ajateltu heitä, joilla on yhteensä yli viisikymmentä pigmenttiluomea, Sinikumpu kertoo.

Ihon pigmenttiluomet ovat tavallisia ja kaikilla ihmisillä on vähintään yksittäisiä luomia. Niiden lukumäärä lisääntyy ihmisen vanhetessa, mutta keski-iän jälkeen määrä ei yleensä kasva. 

Vaalea ihotyyppi on riskitekijä

Tutkimuksessa selvitettiin runsasluomisuuden esiintyvyyttä ja todettiin, että runsasluomisuutta esiintyy hiukan enemmän miehillä kuin naisilla.

Lisäksi havaitiin, että korkeasti koulutetuilla on useammin runsasluomisuutta matalasti koulutettuihin verrattuna ja että lapsuuden perheen sosiaaliluokka heijastuu aikuisikään asti runsasluomisuuden riskissä.

Sitäkin selvemmin runsasluomisuuden riski liittyi vaaleaan ihotyyppiin.

– Yleisesti voidaan sanoa, että henkilöt, jotka palavat helposti auringossa ja ruskettuvat huonosti, edustavat vaaleaa ihotyyppiä ja ovat kohonneessa riskissä runsasluomisuudelle ja sitä kautta melanoomalle, Sinikumpu toteaa.

Suojaa iho auringolta

Ultraviolettivalo lisää ihon pigmenttiluomien syntymistä. Ihoa voi suojata pysyttelemällä keskiauringon aikaan varjossa, suojautumalla vaatetuksella sekä auringonsuojavoiteilla, jotka muodostavat esteen säteiden pääsylle ihon syvempiin osiin.

Kevätauringon tullessa on herkimpien jo syytä suojata ihoaan. Erityisesti kesäauringossa paistattelijoiden, etelänlomalaisista puhumattakaan, pitäisi muistaa varjella ihoa palamiselta.

– Esimerkiksi hiihtolomilla monet perheet matkaavat aurinkolomille etelään, jolloin vaalea iho palaa herkästi, Sinikumpu muistuttaa.

Lääketieteen lisensiaatti Suvi-Päivikki Sinikumpu väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 9. helmikuuta.

ELINA AALTONEN

Kuva: Ingimage

Monet syövät yleistyvät lihavuuden ja diabeteksen takia

Pe, 02/02/2018 - 08:49

Lihavuus ja diabetes ovat yleistyneet ympäri maailmaa ja samalla ovat yleistyneet myös niiden aiheuttamat syövät.

Tuoreen selvityksen perusteella noin 6 prosenttia kaikista syövistä johtuu lihavuudesta ja diabeteksesta.

Kaikkiaan 175 maata kattava selvitys julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Tulosten perusteella vuonna 2012 hieman alle 6 prosenttia syövistä eli lähes 800 000 syöpää johtui lihavuudesta ja diabeteksesta.

Lihavuus itsessään oli suurempi riski – lähes kaksi kertaa suurempi kuin diabetes.

Yksittäisistä syöpätyypeistä erottuivat varsinkin maksa- ja ruokatorvisyövät, joista 25 prosenttia johtui lihavuudesta ja diabeteksesta, sekä kohdun limakalvon syövät, joista 40 prosenttia selittyi niillä.

Lihavuus ja diabetes ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä varsinkin köyhissä ja keskituloisissa maissa, ja näissä myös niiden aiheuttamat syövät ovat lisääntyneet, tulokset osoittavat.

On myös hyvin todennäköistä, että kehitys jatkuu samansuuntaisena jatkossakin.

Nykyään noin kolmannes koko ihmiskunnasta on ylipainoisia tai lihavia, ja varsinkin lasten lihavuus on yleistynyt. Diabetesta sairastaa puolestaan noin 415 miljoonaa aikuista ja heidän määränsä tulee varmasti kasvamaan.

Suomalaisista arviolta 500 000 sairastaa diabetesta. Lihavia suomalaisista työikäisistä on joka viides ja vielä useammat ovat lievemmin ylipainoisia.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Pexels

Influenssaa sairastavat suurentuneessa sydänkohtauksen vaarassa

Ma, 29/01/2018 - 09:49

Influenssaan sairastuvat ovat selvästi tavallista suuremmassa vaarassa saada sydänkohtauksia, tuore kanadalaistutkimus varmistaa.

Yhteys on ensimmäisen kerran havaittu jo 30-luvulla, mutta harvassa tutkimuksessa influenssatapaukset on varmistettu laboratoriokokeilla.

Nyt julkaistut tulokset ovat aiempaa luotettavampia ja antavat vähemmän tilaa tulkinnalle.

New England Journal of Medicinessä julkaistut tulokset perustuvat koko Ontarion osavaltion väestön kattaviin terveystietoihin.

Tiedoista poimittiin kaikki vuosina 2009–2014 hengitystieinfektion takia laboratoriotesteihin ohjattua yli 35-vuotiasta, jotka sairastuivat sydänkohtaukseen vuosien 2008–2015 välillä.

Sydänkohtauksen riski kuusi kertaa suurempi

Rekisteritietojen avulla tutkijat määrittivät, kuinka paljon sydänkohtauksia oli sattunut viikon sisällä influenssadiagnoosista ja kuinka paljon sitä edeltävän ja sitä seuraavan vuoden aikana. Näin potilaat toimivat omina verrokkeinaan.

Tulosten perusteella riski sairastua sydänkohtaukseen oli influenssadiagnoosia seuraavan viikon aikana kuusi kertaa suurempi kuin muina aikoina. Erityisesti tämä koski influenssa B-, mutta myös A-viruksen aiheuttamaan infektioon sairastuneita.

Myös muut laboratoriokokeella varmistetut hengitystieinfektiot liittyivät sairastumisriskin suurentumiseen, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Influenssarokote ehkäisee

Kanadalaisten tulokset vahvistavat näyttöä influenssan ja sydänkohtausten välisestä yhteydestä. Tulokset korostavat myös influenssarokotusten merkitystä sydänkohtausten ehkäisyssä.

Vaikka riski ei välttämättä ole yksilötasolla kovin suuri, väestötasolla sillä on influenssan yleisyyden vuoksi merkitystä.

Suomessa influenssarokotus on maksuton raskaana oleville, yli 65-vuotiaille ja muille riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville sekä 6–35 kuukauden ikäisille lapsille.

Myös terveydenhuollossa työskentelevät, vakavalle sairastumisella alttiiden läheiset sekä varusmiespalvelukseen astuvat saavat ilmaisen rokotuksen. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää monilta ottamatta.

Tänä talvena Suomessa on liikkeellä kahta influenssa A- ja kahta influenssa B -virusta. Jos rokotetta ei ole vielä saanut, se kannattaa edelleen ottaa, asiantuntijat suosittavat.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Monivitamiinit ja foolihappo saattavat pienentää autismikirjon riskiä

To, 25/01/2018 - 10:19

Raskautta ennen ja raskauden aikana foolihappolisiä tai monivitamiinivalmisteita syövien lapsilla todetaan jonkin verran tavallista vähemmän autismikirjon häiriöitä, tuore tutkimus osoittaa.

Yhteys havaittiin seuraamalla 45 000 israelilaislasta syntymästä kymmenvuotiaaksi.

Seurannan aikana autismikirjon häiriö todettiin 1,3 prosentilla eli 570 lapsella, mutta diagnoosit eivät jakautuneet tasaisesti.

Kun analyysissa huomioitiin monivitamiinivalmisteiden ja foolihappolisien käyttö ennen raskautta ja sen aikana, valmisteita käyttäneiden lapset saivat diagnoosin noin 40–70 prosenttia epätodennäköisemmin.

Foolihapon tiedetään vähentävän synnynnäisiä hermostoputken sulkeutumishäiriöitä ja monivitamiinivalmisteet on yhdistetty pienempään synnynnäisten sydämen epämuodostumien riskiin. Onkin uskottavaa, että ne voisivat vaikuttaa myös autismikirjon häiriöiden syntyyn.

Nyt julkaistu tutkimus ei kuitenkaan voi sulkea pois mahdollisuutta, että vitamiinien ja foolihappolisien lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Myös perimällä on suuri merkitys autismikirjossa, tutkimuksista tiedetään.

Autismi on yleensä alle kolmevuotiaana ilmenevä aivojen kehityshäiriö, joka mm. vaikeuttaa ilmeiden ja eleiden ja niillä välitettävien tunteiden tulkitsemista.

Pelkän autismin sijaan nykyään puhutaan laajemmin autismikirjosta, johon lukeutuvat muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot. Autismikirjon häiriö on noin yhdellä sadasta.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Pexels 

Diabetespotilailla muita enemmän infektioita

To, 18/01/2018 - 09:11

Diabetesta ja varsinkin tyypin 1 diabetesta potevat sairastuvat tavallista todennäköisemmin erilaisiin infektioihin ja joutuvat niiden takia sairaalahoitoon, tuore tutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella diabetesta sairastavien riski sairastua 19 eri infektioon on selvästi suurempi kuin terveiden samanikäisten. Varsinkin luiden ja nivelten infektiot, sepsis eli verenmyrkytys ja ihonalaisen sidekudoksen infektiot ovat potilailla yleisempiä.

Tyypin 1 diabetesta sairastavat joutuivat infektioiden takia sairaalahoitoon lähes neljä kertaa todennäköisemmin ja tyypin 2 diabetesta sairastavat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokit.

Tyypin 1 diabeetikot myös menehtyvät infektioihin todennäköisemmin kuin tyypin 2 diabetesta sairastavat.

Tässä aineistossa arviolta 6 prosenttia kaikista infektioiden aiheuttamista sairaalahoidoista ja 12 prosenttia kuolemista liittyi diabetekseen.

Tutkimus perustuu runsaan 100 000 diabetesta sairastavan ja 200 000 terveen britin terveystietoihin vuosilta 2008–2015. Seurattavat olivat 40–89-vuotiaita.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage