Apteekki.fi syöte

Tilaa syöte syöte Apteekki.fi syöte
Apteekki-sivustolta löydät tietoa terveydestä, hyvinvoinnista ja sairauksien hoidosta. Apteekkihausta löydät helposti apteekkien yhteystiedot ja luotettavat suomalaiset verkkoapteekit. Lääkekorvauslaskurin avulla selvität lääkkeiden ajantasaiset hinnat, korvaustiedot ja vaihtokelpoiset lääkkeet.
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 43 min sitten

Terveellinen ruokavalio saattaa tehostaa hedelmöityshoitoja

Pe, 16/02/2018 - 10:37

Terveellistä ja monipuolista ruokavaliota noudattavat naiset saattavat tulla raskaaksi koeputkihedelmöityksellä muita naisia helpommin.

Havainto koskee alle 35-vuotiaita naisia eikä välttämättä ole yleistettävissä tavallisiin raskauksiin.

Havainnot julkaistiin Human Reproduction -lehdessä, ja ne perustuvat 244 koeputkihedelmöitykseen ensimmäistä kertaa tulleen 22–41-vuotiaan naisen ruokavaliotietoihin ja seurantaan.

Ruokavalion terveellisyys määriteltiin sen perusteella, miten paljon naisten ruokavaliossa oli mm. tuoreita kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, palkokasveja, kalaa ja oliiviöljyä.

Kun naiset jaettiin ryhmiin ruokavalion terveellisyyden perusteella, terveellisimmin ruokailevien todennäköisyys tulla raskaaksi ja saada lapsi oli selvästi suurempi kuin epäterveellisintä ruokavaliota noudattavien, ja todennäköisyys myös suureni tasaisesti mitä terveellisempi ruokavalio oli.

Terveellisesti ruokailevista 50 prosenttia tuli raskaaksi, ja epäterveellisemmin ruokailevista vain 29 prosenttia.

Luvut olivat hyvin samanlaisia, kun tutkijat selvittivät, kuinka moni raskaus myös johti lapsen syntymään.

Suotuisat yhteydet havaittiin vain alle 35-vuotiailla naisilla, mikä tutkijoiden mukaan saattaa kuvastaa hedelmällisyyden heikkenemistä iän myötä. Tällöin ruokavalion mahdolliset suotuisat vaikutukset voivat jäädä ikään liittyvien haittojen alle.

Tutkijat myös varoittavat tulkitsemasta tuloksia liian rohkeasti, sillä ruokavalion lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Terveellisesti syövät naiset elävät todennäköisesti muutenkin terveellisesti, mikä voi selittää osan tuloksista.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Aivoinfarkti vaatii aina soittoa hätänumeroon – 112-päivää vietetään helmikuussa

To, 08/02/2018 - 10:00

Aivoverenkiertohäiriöihin (AVH) sairastuu vuosittain noin 25 000 suomalaista. Hoitoon on silloin kiire. 

Ihmisen saadessa aivoverenkiertohäiriön, soitto 112:een käynnistää tehokkaan hoitoketjun.

Sairastunut saa välittömän ensihoidon ja kuljetetaan viiveettä suoraan oikeaan sairaalaan.

– Hoitoon on kiire, koska aivoinfarktin eli valtimotukoksen liuotushoito on aloitettava ensitunteina. Verisuonen tukkeutuminen aiheuttaa aivokudokseen hapenpuutteen. Mitä kauemmin verenkierto on estynyt, sitä suuremmiksi vauriot kasvavat. Jokainen minuutti on siksi tärkeä toipumisen kannalta, muistuttaa Aivoliiton ylilääkäri, neurologian professori Risto O. Roine.

Myös aivoverenvuodoissa hoito on aloitettava mahdollisimman nopeasti.

Hätänumeroon soitettava heti

Nopea hoitoon pääsy edellyttää, että sairastunut itse tai muu paikalla oleva henkilö tunnistaa oireet ja soittaa heti hätänumeroon. Aivoverenkiertohäiriöihin ei välttämättä liity kipua ja sairastunut ei aina huomaa oireita itse.

Aivoverenkiertohäiriöiden yleisimmät oireet ovat:

- Puheen puuroutuminen tai sanojen löytämisen vaikeus.
- Toisen suupielen roikkuminen.
- Toisen raajan tai raajaparin heikkous.
- Näköhäiriöt.

TIA on yhtä vaarallinen

Vaikka aivoverenkiertohäiriön oireet menisivätkin ohi, tulee aina soittaa hätänumeroon. Ohimenevän aivoinfarktin eli TIA:n (Transient Ischemic Attack) oireet kestävät tyypillisimmin 2–15 minuuttia, useimmiten alle tunnin. Hoitoon on kuitenkin hakeuduttava välittömästi. TIA:n sairastaneista vähintään joka kymmenes saa aivoinfarktin viikon kuluessa ja puolet heistä jo ensimmäisen vuorokauden aikana.

Lisätietoa AVH:n tunnistamisesta Aivoliiton sivuilta. 

Euroopan hätänumeropäivää eli 112-päivää vietetään 11.2. 

ELINA AALTONEN

Kuva: Ingimage

Stressi voi laukaista vyöruusun

Ke, 07/02/2018 - 09:14

Stressi ja stressaavat elämäntilanteet näyttäisivät suurentavan riskiä sairastua vyöruusuun, japanilaistutkimus osoittaa.

Aiemmissa tutkimuksissa myös masennus- ja ahdistusoireet on yhdistetty vyöruusuun.

Vyöruusu on kivulias infektio, joka aiheuttaa rakkulaisen ja kosketusherkän ihottuman.

Japanilaisten tulokset perustuvat 12 000 yli 50-vuotiaan kolmivuotiseen seurantaan, jonka aikana 400 osallistujaa sairastui vyöruusuun ja 79 pitkittyneeseen vyöruusun jälkeiseen hermosärkyyn.

Riski sairastua vyöruusuun oli tulosten perusteella noin kaksinkertainen miehillä, jotka kärsivät oman arvionsa mukaan kovasta stressistä. Sairastumisriski oli puolestaan pienempi miehillä ja naisilla, joka kokivat elämänsä mielekkääksi ja hyväksi.

Naiset, joiden työelämässä tai ihmissuhteissa tapahtui kielteisiä muutoksia, sairastuivat vyöruusun jälkeiseen hermosärkyyn 2–3 kertaa todennäköisemmin kuin naiset, jotka olivat välttyneet vaikeilta elämäntilanteilta seurantaa edeltävän vuoden aikana.

Yhteydet havaittiin riippumatta monista taustamuuttujista, kuten osallistujien iästä, muista sairauksista ja elintavoista, mutta silti tuloksiin on voinut vaikuttaa seikkoja, jotka tässä analyysissa jäivät huomiotta. Samansuuntaisia tuloksia on kuitenkin saatu aiemminkin, joten on hyvin todennäköisestä, että stressillä ja psyykkisillä seikoilla on osansa vyöruusun puhkeamisessa.

Vyöruusu johtuu vesirokkoviruksesta, joka jää piileksimään selkäytimen läheisiin hermojuuriin vesirokon jälkeen.

Vyöruusun voi saada kuka tahansa vesirokon sairastanut, mutta se yleistyy iän myötä. Vyöruusua voidaan ehkäistä rokotteella.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Joka kymmenes keski-ikäinen melanoomariskissä

Pe, 02/02/2018 - 13:00

Ihosairaudet ovat luultua yleisempiä suomalaisilla keski-ikäisillä, kertoo tuore väitöstutkimus.

Lääketieteen lisensiaatti, ihotautien erikoislääkäri Suvi-Päivikki Sinikummun väitöstutkimuksessa havaittiin, että enemmän kuin joka kymmenennellä keski-ikäisellä miehellä ja naisella on ihollaan yli viisikymmentä pigmenttiluomea.

Jos tavanomaisia pigmenttiluomia on hyvin runsaslukuisesti, sen tiedetään lisäävän pahanlaatuisen ihosyövän, melanooman riskiä.

Runsasluomisuus on jopa yksi tärkeimmistä yksittäisistä melanooman riskitekijöitä.

– Jokainen uusi luomi lisää laskennallista melanooman riskiä. Suuren riskin henkilöiksi on ajateltu heitä, joilla on yhteensä yli viisikymmentä pigmenttiluomea, Sinikumpu kertoo.

Ihon pigmenttiluomet ovat tavallisia ja kaikilla ihmisillä on vähintään yksittäisiä luomia. Niiden lukumäärä lisääntyy ihmisen vanhetessa, mutta keski-iän jälkeen määrä ei yleensä kasva. 

Vaalea ihotyyppi on riskitekijä

Tutkimuksessa selvitettiin runsasluomisuuden esiintyvyyttä ja todettiin, että runsasluomisuutta esiintyy hiukan enemmän miehillä kuin naisilla.

Lisäksi havaitiin, että korkeasti koulutetuilla on useammin runsasluomisuutta matalasti koulutettuihin verrattuna ja että lapsuuden perheen sosiaaliluokka heijastuu aikuisikään asti runsasluomisuuden riskissä.

Sitäkin selvemmin runsasluomisuuden riski liittyi vaaleaan ihotyyppiin.

– Yleisesti voidaan sanoa, että henkilöt, jotka palavat helposti auringossa ja ruskettuvat huonosti, edustavat vaaleaa ihotyyppiä ja ovat kohonneessa riskissä runsasluomisuudelle ja sitä kautta melanoomalle, Sinikumpu toteaa.

Suojaa iho auringolta

Ultraviolettivalo lisää ihon pigmenttiluomien syntymistä. Ihoa voi suojata pysyttelemällä keskiauringon aikaan varjossa, suojautumalla vaatetuksella sekä auringonsuojavoiteilla, jotka muodostavat esteen säteiden pääsylle ihon syvempiin osiin.

Kevätauringon tullessa on herkimpien jo syytä suojata ihoaan. Erityisesti kesäauringossa paistattelijoiden, etelänlomalaisista puhumattakaan, pitäisi muistaa varjella ihoa palamiselta.

– Esimerkiksi hiihtolomilla monet perheet matkaavat aurinkolomille etelään, jolloin vaalea iho palaa herkästi, Sinikumpu muistuttaa.

Lääketieteen lisensiaatti Suvi-Päivikki Sinikumpu väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 9. helmikuuta.

ELINA AALTONEN

Kuva: Ingimage

Monet syövät yleistyvät lihavuuden ja diabeteksen takia

Pe, 02/02/2018 - 08:49

Lihavuus ja diabetes ovat yleistyneet ympäri maailmaa ja samalla ovat yleistyneet myös niiden aiheuttamat syövät.

Tuoreen selvityksen perusteella noin 6 prosenttia kaikista syövistä johtuu lihavuudesta ja diabeteksesta.

Kaikkiaan 175 maata kattava selvitys julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Tulosten perusteella vuonna 2012 hieman alle 6 prosenttia syövistä eli lähes 800 000 syöpää johtui lihavuudesta ja diabeteksesta.

Lihavuus itsessään oli suurempi riski – lähes kaksi kertaa suurempi kuin diabetes.

Yksittäisistä syöpätyypeistä erottuivat varsinkin maksa- ja ruokatorvisyövät, joista 25 prosenttia johtui lihavuudesta ja diabeteksesta, sekä kohdun limakalvon syövät, joista 40 prosenttia selittyi niillä.

Lihavuus ja diabetes ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä varsinkin köyhissä ja keskituloisissa maissa, ja näissä myös niiden aiheuttamat syövät ovat lisääntyneet, tulokset osoittavat.

On myös hyvin todennäköistä, että kehitys jatkuu samansuuntaisena jatkossakin.

Nykyään noin kolmannes koko ihmiskunnasta on ylipainoisia tai lihavia, ja varsinkin lasten lihavuus on yleistynyt. Diabetesta sairastaa puolestaan noin 415 miljoonaa aikuista ja heidän määränsä tulee varmasti kasvamaan.

Suomalaisista arviolta 500 000 sairastaa diabetesta. Lihavia suomalaisista työikäisistä on joka viides ja vielä useammat ovat lievemmin ylipainoisia.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Pexels

Influenssaa sairastavat suurentuneessa sydänkohtauksen vaarassa

Ma, 29/01/2018 - 09:49

Influenssaan sairastuvat ovat selvästi tavallista suuremmassa vaarassa saada sydänkohtauksia, tuore kanadalaistutkimus varmistaa.

Yhteys on ensimmäisen kerran havaittu jo 30-luvulla, mutta harvassa tutkimuksessa influenssatapaukset on varmistettu laboratoriokokeilla.

Nyt julkaistut tulokset ovat aiempaa luotettavampia ja antavat vähemmän tilaa tulkinnalle.

New England Journal of Medicinessä julkaistut tulokset perustuvat koko Ontarion osavaltion väestön kattaviin terveystietoihin.

Tiedoista poimittiin kaikki vuosina 2009–2014 hengitystieinfektion takia laboratoriotesteihin ohjattua yli 35-vuotiasta, jotka sairastuivat sydänkohtaukseen vuosien 2008–2015 välillä.

Sydänkohtauksen riski kuusi kertaa suurempi

Rekisteritietojen avulla tutkijat määrittivät, kuinka paljon sydänkohtauksia oli sattunut viikon sisällä influenssadiagnoosista ja kuinka paljon sitä edeltävän ja sitä seuraavan vuoden aikana. Näin potilaat toimivat omina verrokkeinaan.

Tulosten perusteella riski sairastua sydänkohtaukseen oli influenssadiagnoosia seuraavan viikon aikana kuusi kertaa suurempi kuin muina aikoina. Erityisesti tämä koski influenssa B-, mutta myös A-viruksen aiheuttamaan infektioon sairastuneita.

Myös muut laboratoriokokeella varmistetut hengitystieinfektiot liittyivät sairastumisriskin suurentumiseen, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Influenssarokote ehkäisee

Kanadalaisten tulokset vahvistavat näyttöä influenssan ja sydänkohtausten välisestä yhteydestä. Tulokset korostavat myös influenssarokotusten merkitystä sydänkohtausten ehkäisyssä.

Vaikka riski ei välttämättä ole yksilötasolla kovin suuri, väestötasolla sillä on influenssan yleisyyden vuoksi merkitystä.

Suomessa influenssarokotus on maksuton raskaana oleville, yli 65-vuotiaille ja muille riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville sekä 6–35 kuukauden ikäisille lapsille.

Myös terveydenhuollossa työskentelevät, vakavalle sairastumisella alttiiden läheiset sekä varusmiespalvelukseen astuvat saavat ilmaisen rokotuksen. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää monilta ottamatta.

Tänä talvena Suomessa on liikkeellä kahta influenssa A- ja kahta influenssa B -virusta. Jos rokotetta ei ole vielä saanut, se kannattaa edelleen ottaa, asiantuntijat suosittavat.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Monivitamiinit ja foolihappo saattavat pienentää autismikirjon riskiä

To, 25/01/2018 - 10:19

Raskautta ennen ja raskauden aikana foolihappolisiä tai monivitamiinivalmisteita syövien lapsilla todetaan jonkin verran tavallista vähemmän autismikirjon häiriöitä, tuore tutkimus osoittaa.

Yhteys havaittiin seuraamalla 45 000 israelilaislasta syntymästä kymmenvuotiaaksi.

Seurannan aikana autismikirjon häiriö todettiin 1,3 prosentilla eli 570 lapsella, mutta diagnoosit eivät jakautuneet tasaisesti.

Kun analyysissa huomioitiin monivitamiinivalmisteiden ja foolihappolisien käyttö ennen raskautta ja sen aikana, valmisteita käyttäneiden lapset saivat diagnoosin noin 40–70 prosenttia epätodennäköisemmin.

Foolihapon tiedetään vähentävän synnynnäisiä hermostoputken sulkeutumishäiriöitä ja monivitamiinivalmisteet on yhdistetty pienempään synnynnäisten sydämen epämuodostumien riskiin. Onkin uskottavaa, että ne voisivat vaikuttaa myös autismikirjon häiriöiden syntyyn.

Nyt julkaistu tutkimus ei kuitenkaan voi sulkea pois mahdollisuutta, että vitamiinien ja foolihappolisien lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Myös perimällä on suuri merkitys autismikirjossa, tutkimuksista tiedetään.

Autismi on yleensä alle kolmevuotiaana ilmenevä aivojen kehityshäiriö, joka mm. vaikeuttaa ilmeiden ja eleiden ja niillä välitettävien tunteiden tulkitsemista.

Pelkän autismin sijaan nykyään puhutaan laajemmin autismikirjosta, johon lukeutuvat muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot. Autismikirjon häiriö on noin yhdellä sadasta.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Pexels 

Diabetespotilailla muita enemmän infektioita

To, 18/01/2018 - 09:11

Diabetesta ja varsinkin tyypin 1 diabetesta potevat sairastuvat tavallista todennäköisemmin erilaisiin infektioihin ja joutuvat niiden takia sairaalahoitoon, tuore tutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella diabetesta sairastavien riski sairastua 19 eri infektioon on selvästi suurempi kuin terveiden samanikäisten. Varsinkin luiden ja nivelten infektiot, sepsis eli verenmyrkytys ja ihonalaisen sidekudoksen infektiot ovat potilailla yleisempiä.

Tyypin 1 diabetesta sairastavat joutuivat infektioiden takia sairaalahoitoon lähes neljä kertaa todennäköisemmin ja tyypin 2 diabetesta sairastavat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokit.

Tyypin 1 diabeetikot myös menehtyvät infektioihin todennäköisemmin kuin tyypin 2 diabetesta sairastavat.

Tässä aineistossa arviolta 6 prosenttia kaikista infektioiden aiheuttamista sairaalahoidoista ja 12 prosenttia kuolemista liittyi diabetekseen.

Tutkimus perustuu runsaan 100 000 diabetesta sairastavan ja 200 000 terveen britin terveystietoihin vuosilta 2008–2015. Seurattavat olivat 40–89-vuotiaita.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Eläinproteiineja kannattaa vaihtaa kasviperäisiin - parantaa kolesterolia

To, 04/01/2018 - 10:25

Lihan vähentäminen ja korvaaminen kasviperäisillä proteiineilla voisi auttaa monia kolesterolin hallinnassa.

Vaikutus ei ole suuren suuri, mutta helposti saatavissa. Tieto perustuu 112 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja niiden uudelleenanalysointiin.

Korvaamalla osan päivittäin syödystä lihasta kasviproteiineilla, kuten soijalla, pavuilla tai linsseillä, olisi mahdollista pienentää haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta. Sama havaittiin tarkastellessa non-HDL-kolesterolia eli kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin pitoisuuksien erotusta sekä apolipoproteiini B:n pitoisuuksia.

Muutos oli pienehkö – noin viisi prosenttia – mutta tutkijoiden mukaan sillä voisi olla väestötasolla nähtäviä vaikutuksia varsinkin maissa, joissa lihaa syödään paljon ja kasviproteiineja vähänlaisesti.

Kolesterolitasojen parantuminen ehkäisisi mm. sydän- ja verisuonitauteja.

Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa eläinproteiinien korvaaminen kasviproteiineilla yhdistettiin myös pitempään elinikään, mutta suurelta osin yhteydet koskivat teollisesti prosessoitua punaista lihaa eli makkaroita ja muita vastaavia.

Teollisesti prosessoidut lihatuotteet on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty mm. suurentuneeseen diabeteksen ja sydänsairauksien vaaraan, mikä voi johtua mm. lihajalosteiden suurista suola- ja nitraattipitoisuuksista. Tavallinen, prosessoimaton punainen liha ei todennäköisesti ole samanlainen riski.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Migreenin biologiset estolääkkeet tehokkaita kerran kuussa käytettynä

To, 14/12/2017 - 09:55

Tulevaisuudessa migreenipotilaat voivat todennäköisesti vähentää migreenikohtauksiaan kerran kuussa otettavilla pistoksilla, osoittavat kaksi New England Journal of Medicinen julkaisemaa tutkimusta.

Nämä pitkään odotetut estolääkkeet ovat vihdoin kehitystyönsä loppuvaiheissa, ja jos niiden teho ja turvallisuus varmistuvat lisätutkimuksissa, lääkkeet voivat tarkoittaa merkittävää parannusaskelta migreenin hoidossa.

Tutkitut estolääkkeet vähensivät migreenipäiviä lumevalmistetta enemmän

Nyt tutkitut lääkkeet ovat biologisia vasta-aineita, jotka estävät tietyn migreenissä osallisena olevan kipuvälittäjäaineen (kalsitoniinigeeniin liittyvä peptidi eli CGRP) toimintaa.

Lääkkeet annettiin ihon alle kerran kuussa ja vaikutuksia verrattiin lumevalmistetta saaneisiin verrokkiryhmiin.

Tulosten perusteella lääkkeet toimivat sekä jaksoittaiseen että krooniseen migreeniin. Vaikutus hieman vaihteli riippuen lääkkeestä ja annoskoosta, mutta ne vähensivät migreenipäiviä selvästi enemmän kuin lumevalmiste.

Noin 40–50 prosentilla potilaista pistokset vähensivät migreenipäivät puoleen entisestä, mitä voi pitää merkittävänä vaikutuksena. Lumeryhmissäkin 20–25 prosenttia koki samanlaisen parannuksen, mutta lääkkeet tehosivat siis noin kaksi kertaa useammalla.

Lisää näyttöä tehosta ja turvallisuudesta tarvitaan

Havainnot ovat lupaavia, mutta ne pitää silti varmistaa lisätutkimuksissa. Vaikka pistokset olivat nyt turvallisia, vielä ei tiedetä onko näin myös vuosia kestävässä käytössä.

On myös mahdollista, että vasta-ainehoitojen teho heikkenee ajan myötä. Biologiset lääkkeet ovat myös kalliita, joten niiden matka kaikkien migreenipotilaiden saataville on vielä pitkä.

Lupaavia tuloksia kahdella lääkkeellä

Ensimmäisessä tutkimuksessa 955 jaksoittaista migreeniä sairastavaa potilasta sai erenumabi-nimistä lääkettä pistoksena 70 milligramman tai 140 milligramman annoksina kerran kuukaudessa puolen vuoden ajan. Heitä verrattiin lumevalmistetta saaneisiin.

Toisessa tutkimuksessa käytettiin fremanetsumabia. Tässä tutkimuksessa lääkeryhmäläiset saivat aluksi 675 milligramman pistoksen, ja sen jälkeen neljän viikon välein joko 225 milligramman pistoksen tai lumevalmistetta. Lisäksi osa potilaista sai pelkkää lumevalmistetta koko 12-viikkoisen tutkimuksen ajan. Tutkimukseen osallistui 1 130 kroonista migreeniä potevaa.

Migreeniä sairastaa noin 5 prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Näin tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa

Pe, 08/12/2017 - 15:52
20 minuuttia tupakoinnin lopettamisesta

verenpaine laskee

sydämen syke tasoittuu

käsien ja jalkojen lämpötila paranee


1 vuorokausi

häkä häviää elimistöstä

keuhkot alkavat puhdistua

sydänkohtauksen riski alkaa laskea


2 vuorokautta

nikotiini on poistunut elimistöstä

haju- ja makuaisti terävöityvät


3 vuorokautta

keuhkojen toiminta paranee ja hengittäminen helpottuu

keuhkoputkien supistustila lakkaa


2 viikkoa–3 kuukautta

elimistön verenkierto paranee

käveleminen ja juokseminen helpottuvat

energisyys lisääntyy


3–9 kuukautta

yskä, vinkuva hengitys ja hengitysvaikeudet vähenevät

keuhkojen toiminta paranee edelleen


***

Riskit pienenevät

Sepelvaltimotaudin riski puolittuu vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta. Viiden vuoden päästä sydänkohtauksen ja sydänkuoleman vaara on vähentynyt puoleen ja aivoverenkierron häiriöiden riski laskenut samalle tasolle kuin tupakoimattomilla. Kymmenen vuoden savuttomuuden jälkeen keuhkosyövän riski on pienentynyt tupakoitsijaan verrattuna puoleen ja sepelvaltimotaudin riski on laskenut samalle tasolle kuin heillä, jotka eivät ole koskaan tupakoineet.

Lähde: stumppi.fi

Seuraa alkoholinkäyttöäsi sovelluksella

Pe, 08/12/2017 - 15:49

Sovellukseen syötetään oma ikä, paino ja sukupuoli. Tämän jälkeen kirjataan nautitun alkoholiannoksen tiedot, kuten juoman laatu, määrä, alkoholipitoisuus ja hinta. Sovellus laskee näiden perusteella arvion käyttäjän alkoholiin kuluttamasta rahasta, veren alkoholipitoisuudesta, nautituista kaloreista ja siitä, kuinka kauan alkoholin palaminen elimistössä kestää.

Jos päättää juoda useamman, sovellus ilmoittaa, kun riski­käytön raja lähenee.

Sovelluksella voi seurata omaa alkoholin- ja rahankulutusta myös pitkällä aikavälillä – sovellus laskee yhteen esimerkiksi kuukauden määrät, eurot ja kalorit. Pikkujoulukauden tilastoja seuratessa tipaton tammikuu voi tuntua monessakin mielessä hyvältä ratkaisulta.

OttoMitta-sovelluksen voi ladata iPhone- ja Android-puhelimiin.

Virtsankarkailua voidaan helpottaa

Pe, 08/12/2017 - 15:48

Päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan painonhallinta, lantionpohjan lihaskunnon ylläpito, ummetuksen hoito ja erityisesti 65 vuotta täyttäneillä fyysinen aktiivisuus ehkäisevät virtsankarkailua.

Kiusalliseen vaivaan löytyy hoitokeinoja. Lantionpohjan fysioterapiaa käytetään lievän ja keskivaikean ponnistusvirtsankarkailun hoidossa. Vaikeaa muotoa voidaan hoitaa leikkauksella.

Pakkovirtsankarkailua voidaan puolestaan lievittää elämäntapamuutoksilla ja lääkkeillä. Emättimeen annosteltava estrogeenihoito lievittää oireita vaihdevuosi-iän saavuttaneilla naisilla. Käytettävissä on myös suun kautta annosteltavia lääkkeitä. Iäkkäillä, haurailla ja monisairailla lääkkeiden haitat saattavat kuitenkin olla hankalia.

Myös oikein valittu apuväline voi parantaa käyttäjänsä elämänlaatua: virtsankarkailun hoidon apuvälineisiin ja hoitotarvikkeisiin kuuluvat emättimeen laitettavat mekaaniset virtsaputkea tukevat tamponit ja uretrarenkaat sekä imukykyiset siteet, vuotosuojat, vuoteensuojat ja virtsakatetrit.

Lähde: Käypä hoito

Lisänäyttöä punaisen lihan ja diabeteksen yhteydestä

Pe, 08/12/2017 - 15:45

Vaikutus saattaa osittain liittyä lihan sisältämään hemirautaan, joka on hemoglobiiniin sitoutunutta rautaa.

Tutkimukseen osallistui 63 000 Singaporessa asuvaa kiinalaista 45–74-vuotiasta miestä ja naista. Osallistujat arvioivat ruokavaliotaan tutkimuksen alussa, minkä jälkeen heitä seurattiin yhdentoista vuoden ajan.

Seurannan aikana 5 200 osallistujalla todettiin tyypin 2 diabetes. Punaista lihaa eniten syövien riski sairastua oli tulosten perusteella noin 20 prosenttia suurempi kuin punaista lihaa vain vähän syövien.

Havainnot vahvistavat aiempien tutkimusten näyttöä punaisen lihan ja tyypin 2 diabeteksen välisestä yhteydestä ja vihjaavat sen osittain selittyvän lihan sisältämällä hemiraudalla. Hemirauta voi kehossa lisätä oksidatiivista stressiä ja sitä kautta esimerkiksi vaurioittaa haiman beeta­soluja sekä edistää diabeteksen syntyä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Fysioterapeutin vinkit – näin lisäät vaivihkaa arkiliikuntaa

Pe, 08/12/2017 - 15:42
  1. Liiku työmatkat. Kulje työmatkat kävellen, pyöräillen tai juosten. Jos koko matkan kulkeminen jalan tuntuu liian isolta harppaukselta, ota tavaksi jäädä pari pysäkkiä aikaisemmin bussista ja kävele loppumatka. Jo puolen tunnin kävely päivittäin tuo lisää liikettä arkeen.

  2. Hylkää hissi, valitse portaat. Kunto kohoaa pienin askelin – jos haluat lisää haastetta, loiki portaat ylös.

  3. Treenaa Töllön ääressä. Ota lihaskuntoliikkeet osaksi päiväsi rutiineja. Jos tapanasi on katsoa iltauutiset, kokeile tehdä samalla esimerkiksi kyykkyjä tai vatsalihasliikkeitä.

  4. Harjoittele hampaita pestessä. Hyödynnä arkiset hetket, joihin voit lisätä liikuntaa – hampaat voi pestä vaikka kyykäten tai yhdellä jalalla seisten. Yhdellä jalalla seisominen harjoittaa tasapainoa ja keskivartalon lihaksia.

  5. Pidä lyhyitä verryttelytaukoja pitkin päivää. Minuutin tauko ei syö työaikaa ja virkistää sekä kehoa että pääkoppaa. Kokeile esimerkiksi kyykkyjä tai hartioiden ja käsien pyörittelyä.

Asiantuntijana fysioterapeutti Joni Järvi, Terveystalo

Tästä syystä makoilussa tai istumisessa kannattaa pitää taukoja

Pe, 08/12/2017 - 15:38

Tulokset vahvistavat viime vuosina kertynyttä näyttöä fyysisen passiivisuuden terveysriskeistä.

Yhdysvaltalaistutkimuksen havainnot osoittavat terveysriskien kertyvän sitä todennäköisemmin, mitä suuremman osan päivästä ihminen istuu, makoilee tai on muuten fyysisesti passiivinen, mutta myös sillä on merkitystä, millaisissa pätkissä näin tekee. Pitkät makoilut tai istumiset olivat selkeämmin yhteydessä terveysriskeihin kuin lyhyet pätkät. Yhteydet havaittiin riippumatta siitä, miten paljon osallistujat harrastivat liikuntaa.

Tulokset perustuvat 12 000 yhdysvaltalaisen 18–74-vuotiaan terveystietoihin. Osallistujille tehtiin kattavat terveystarkastukset, minkä jälkeen he kantoivat vyötäröllään aktiivisuusmittaria viikon ajan.

Tulosten mukaan fyysisesti passiivisimpien osallistujien glukoosi- ja insuliiniaineenvaihdunta olivat selvästi heikommalla tolalla kuin osallistujien, jotka olivat aktiivisempia. Yhteys havaittiin myös analyysissa, jossa tarkasteltiin fyysisesti passiivisten hetkien kestoa.

Aiemmissa tutkimuksissa fyysinen passiivisuus on liitetty muun muassa sydäntautiriskiin sekä suurempaan kuolleisuuteen. Istumisen vähentäminen ja pätkiminen on puolestaan liitetty terveysriskien pienentymiseen. Makoilun ja istumisen pilkkominen jaloittelulla voi olla kätevä keino parantaa varsinkin sellaisten potilaiden terveyttä, joilla varsinaiset liikuntaharrastukset ovat hankalia.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Vaseliini – ihmehyytelöä iholle

Pe, 08/12/2017 - 14:31

Englantinen kemisti Robert Chesebrough kiinnostui vuonna 1859 Yhdysvalloissa öljynporauksen sivutuotteen jalostamisesta ihonhoito­tarkoituksiin. Kuusi vuotta myöhemmin hän patentoi oman puhdistetun ”petroleumihyytelönsä” valmistusmenetelmän, ja vuonna 1870 näki päivänvalon ihonhoitotuote nimeltä Wonder Jelly, ihmehyytelö.

Parin vuoden päästä tuotteen nimeksi vaihdettiin Vaseline. Se on mahdollisesti yhdistelmä saksan kielen vettä tarkoittavasta sanasta wasser ja kreikan kielen öljyä merkitsevästä sanasta élaion.

Apteekissa myydään hajusteetonta ja väriaineetonta valkovaseliinia, joka suojaa ihoa kuivumiselta. Valkovaseliini kestää hyvin vettä ja hikeä, ja sitä voi käyttää huuli- ja käsivoiteena tai ehkäisemään hankausta ja hiertymiä esimerkiksi urheilusuorituksen aikana.

Lähteet: vaseline.us ja vitabalans.fi

Ulkomailta tilattu ravintolisä voi pysähtyä tulliin

Pe, 08/12/2017 - 14:27

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kannustaa verkko-ostoksilla tarkkaavaisuuteen, sillä ulkomailla ravintolisänä tai luonnontuotteena markkinoitava valmiste voidaan luokitella Suomessa lääkkeeksi. Lääkkeiden vastaanottamiseen postitse Suomen ulkopuolelta liittyy rajoituksia, joten ennen tilausta on syytä selvittää, voiko tilaamansa tuotteen ottaa laillisesti vastaan.

Valmisteiden luokittelussa lääkkeeksi on eroja eri maiden välillä. Joissain maissa valmisteen myynti on sallittua ravintolisänä, kun toisissa maissa sama valmiste onkin lääke.

Euroopan talousalueelta voi ottaa lääkevalmisteita vastaan postitse korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Huumausaineeksi luokiteltujen lääkevalmisteiden vastaanottaminen postitse on kielletty. Reseptilääkkeeseen on tuontihetkellä oltava resepti tai lääkärintodistus, ja tuotavien lääkevalmisteiden on oltava laillisia hankintamaassa. Lääkkeet on hankittava myyjältä, joka saa laillisesti myydä lääkkeitä. Lailliset EU-alueella olevat verkkoapteekit tunnistaa yhteisesti käytössä olevasta tunnuksesta.

Tulli valvoo maahantuontirajoitusten noudattamista. Säännösten vastaisesta tuonnista voi koitua oikeudellisia seuraamuksia.

Lähde: Fimea

Hengitettävät astmalääkkeet eivät lisää lasten luunmurtumia

To, 30/11/2017 - 12:23

Astmankin hoidossa käytettävät kortikosteroidit voivat aikuisilla heikentää luustoa, minkä takia myös lasten astmalääkitysten on pelätty altistavan luunmurtumille.

Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella pelko on kuitenkin turha ainakin hengitettävien kortikosteroidilääkkeiden kohdalla.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä, ja ne perustuvat vajaan 4 000 astmaa sairastavan lapsen ja 15 000 terveen samanikäisen verrokin terveystietoihin.

Terveystietojen analyysissä ei löytynyt lainkaan viitteitä siitä, että astmaa sairastavat olisivat saaneet hengitettävän lääkityksensä takia luunmurtumia enemmän kuin verrokit.

Yhteyttä ei havaittu lapsilla, jotka olivat parhaillaan lääkityksellä, mutta ei myöskään lääkkeitä harvemmin käyttävillä.

Vaikka hengitettävät kortikosteroidit olivat tutkimuksen perusteella turvallisia, suun kautta otettaviin kortikosteroidilääkityksiin saattoi liittyä hieman suurentunut murtumariski. Suun kautta otettavat lääkitykset eivät ole yleisiä ja rajoittuvat lähinnä astman pahenemisvaiheisiin.

Kanadalaisten tulokset ovat tervetullut osoitus siitä, että hengitettävät kortikosteroidilääkitykset eivät altista lapsipotilaita luunmurtumille eikä niitä pitäisi sen takia välttää. Hyvä ja riittävä lääkitys myös vähentää astman pahenemisjaksoja, mikä puolestaan vähentää suun kautta otettavien lääkkeiden tarvetta.

Suomessa astmaa sairastaa 6–10 lasta sadasta. Astma alkaa yleensä leikki- tai kouluiässä, mutta melko usein oireilu vähenee tai loppuu kokonaan murrosiässä. Osalle oireet kuitenkin jäävät pysyviksi.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Iäkkäiden kaatumisten ehkäisyyn on monia keinoja – liikunta yksi parhaista

Ke, 22/11/2017 - 09:09

Liikunta ja siihen yhdistetyt muut toimet ovat tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella tehokkaita keinoja vähentää iäkkäiden kaatumisia.

Keinot olisi kuitenkin hyvä valita potilaskohtaisesti, tutkijat kirjoittavat.

Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 54 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistoihin ja 42 000 potilaan tietoihin.

Tutkimuksissa erilaisia kaatumisten ehkäisyyn tähtääviä keinoja verrattiin tavalliseen hoitoon.

Analyysin perusteella liikunta kuten ohjattu jumppa tai Taiji-harjoittelu ehkäisee kaatumisia jo yksistään, mutta vielä suurempi ehkäisyteho saadaan, jos lisäksi potilaalle tehdään esimerkiksi näkötarkastus ja hänen elinympäristönsä kartoitetaan.

Kaatumisista aiheutuvia luunmurtumia, jotka voivat johtaa iäkkäillä liikuntakyvyn pysyvään heikkenemiseen, voidaan ehkäistä luukatoa hillitsevillä lääkityksillä sekä huolehtimalla kalsiumin ja D-vitamiinin saannista.

Kaikille iäkkäille liikunta ei välttämättä sovi ja osalla parantunut liikuntakyky voi jopa lisätä kaatuilua.

Tämän vuoksi tutkijat eivät suosita yhtä keinoa kaikille potilaille, vaan kehottavat lääkäreitä miettimään jokaisen potilaan kohdalla erikseen hänelle parhaiten sopivat keinot.

65 vuotta täyttäneistä 30–40 % kaatuu ainakin kerran vuodessa ja 80 vuotta täyttäneistä ja laitoshoidossa asuvista joka toinen.

Noin joka kymmenes kaatumisista johtaa lonkkamurtumaan tai muuhun vakavaan vammaan, mutta lievemmät loukkaantumiset ovat yleisempiä.

Kaatumisille altistavat muun muassa monet sairaudet, lihaskunnon, aistien ja tasapainon heikkeneminen ja jotkin lääkitykset.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage