Apteekki.fi syöte

Subscribe to Apteekki.fi syöte feed
Apteekki-sivustolta löydät tietoa terveydestä, hyvinvoinnista ja sairauksien hoidosta. Apteekkihausta löydät helposti apteekkien yhteystiedot ja luotettavat suomalaiset verkkoapteekit. Lääkekorvauslaskurin avulla selvität lääkkeiden ajantasaiset hinnat, korvaustiedot ja vaihtokelpoiset lääkkeet.
Updated: 2 hours 3 min ago

Verenpainelääkkeitä asetettu jakelukieltoon

Thu, 05/07/2018 - 11:46

Jos käyttämäsi lääke löytyy alla olevalta listalta, ota yhteyttä apteekkiin lääkkeen vaihtamiseksi korvaavaan valmisteeseen.

• Valsarstad (Stada Nordic)
• Valsartan Actavis (Actavis Group PTC ehf)
• Valsartan Orion (Orion Pharma)
• Valsartan ratiopharm (ratiopharm GmbH)
• Valsartan Sandoz (Sandoz A/S)
• Valsartan/hydroklorotiazid Actavis (Actavis Group PTC ehf)
• Valsartan/hydrochlorothiazide Orion (Orion Pharma)
• Valsartan/hydrochlorothiazide Ratiopharm (ratiopharm GmbH)
• Valsartan/hydrochlorothiazide Sandoz (Sandoz A/S)
• Valsarstad Comp (Stada Nordic)

Jakelukielto ei koske kaikkia valsartaania sisältäviä valmisteita. Edelleen saatavilla ovat rinnakkaislääkkeet Diovan, Diovan comp, Valsartan KRKA ja Valsartan/Hydrochlorthiazide KRKA.

Jos käytät listalla olevaa lääkettä, toimi näin:

• Älä keskeytä lääkkeen käyttöä ennen kuin olet saanut korvaavan lääkkeen.
• Ota yhteyttä apteekkiin vaihtaaksesi lääke vastaavaan myyntikelpoiseen valmisteeseen veloituksetta.
• Mikäli sinulla on kysymyksiä lääkityksestäsi, ole yhteydessä lääkäriisi.

Jakelukiellon syynä on se, että kiinalaisen lääkeainevalmistajan (Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co.) valmistamasta valsartaanista on löydetty epäpuhtauksia. Epäpuhtauden muodostuminen liittyy lääkeaineen valmistuksessa käytettävään synteesimenetelmään. Valmisteista löytynyt epäpuhtaus on N-nitrosodimetyyliamiini (NDMA), jonka on eläinkokeissa havaittu nostavan syöpäriskiä. Ei ole varmuutta, lisääkö epäpuhtaus syöpäriskiä ihmisellä.

– Akuuttia potilasriskiä ei tämän hetkisen tiedon mukaan ole, mutta potilaita, jotka käyttävät yllä mainitulla listalla olevia valmisteita, suositellaan varotoimenpiteenä ottamaan yhteyttä apteekkiin lääkkeen vaihtamiseksi. On kuitenkin tärkeää, että lääkehoitoa ei lopeteta, vaan otetaan tarvittaessa yhteyttä hoitavaan lääkäriin, Fimea muistuttaa.

Kaliumtasojen nousu luultua yleisempää sydämen vajaatoimintaa potevilla

Wed, 04/07/2018 - 12:31

Sydämen vajaatoimintaa sairastavat saattavat kärsiä liian suuresta veren kaliumpitoisuudesta useammin kuin on ajateltu. Monilla tilanne myös uusiutuu ja tämä näkyy myös potilaiden ennusteessa. Kaliumin runsaus eli hyperkalemia voi aiheuttaa mm. rytmihäiriöitä ja pahimmillaan kuoleman, jos tilannetta ei korjata.

Tiedot käyvät ilmi tanskalaistutkimuksesta, jossa 32 000 sydämen vajaatoimintaa potevaa seurattiin runsaan kahden vuoden ajan.

Seurannan aikana peräti 40 prosentilla potilaista todettiin hyperkalemia ja heistä merkittävällä osalla tilanne jatkui ja havaittiin uudelleen jopa neljästi.

Hyperkalemia oli yleistä varsinkin potilailla, jotka potivat kroonista munuaistautia tai diabetesta tai joita hoidettiin spironolaktoni-verenpainelääkkeillä.

Potilaiden korkeat kaliumtasot todennäköisesti vaikuttivat myös heidän ennusteeseensa, sillä hyperkalemia liittyi selvästi suurentuneeseen riskiin joutua sairaalahoitoon. Myös riski menehtyä seurannan aikana oli heillä suurempi kuin potilailla, joiden kaliumtasot olivat normaalit.

Sydämen vajaatoiminnan hoitoon on viime vuosina saatu uusia lääkeryhmiä, jotka voivat vaikuttaa potilaiden kaliumtasoihin, joten nyt julkaistut tulokset ovat hyvin ajankohtaisia. Kaliumtasojen nousu on tiedetty ongelmaksi tätäkin ennen ja tulokset korostavat kaliumtasojen seurannan tärkeyttä varsinkin tietyissä potilasryhmissä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Eläintilan lähellä sairastetaan vähemmän atopiaa ja allergiaa

Thu, 21/06/2018 - 10:26

Maatilalla kasvaneiden tiedetään sairastuvan muita harvemmin allergioihin ja atopiaan, mutta sama näyttäisi koskevan myös eläintilojen lähettyvillä asuvia, vaikka he eivät itse olisi mukana maanviljelyssä.

Hollantilaistutkimuksen tulokset perustuvat 2 400 aikuisen terveystietoihin ja vasta-ainetutkimuksiin. Osallistujat olivat 20–72-vuotiaita.

Tulokset osoittivat atooppisen ihottuman ja allergioiden olevan noin viidenneksen harvinaisempia osallistujilla, jotka asuivat noin 300 metrin päässä eläintilasta, kuin osallistujilla, jotka asuivat ainakin 500 metrin päässä. Yhteys oli vielä jonkin verran voimakkaampi osallistujilla, jotka olivat viettäneet lapsuutensa maatilalla.

Havainnot tukevat ns. hygieniahypoteesia, jonka mukaan lapsuuden infektioiden vähentyminen on lisännyt monia sairauksia, mm. allergioita ja astmaa. Jos lapset altistuvat monipuolisesti erilaisille bakteereille, eläinhilseelle ja muille allergeeneille, heidän sairastumisriskinsä on pienempi. On kuitenkin myös mahdollista, että eläintilojen lähettyville valikoituu ihmisiä, joilla ei ole atooppisia sairauksia.

Tutkimus julkaistiin Occupational & Environmental Medicine -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Pexels

Hyvät ruokailutottumukset omaksutaan jo vuoden ikäisenä

Thu, 31/05/2018 - 10:40

Lasten ruokavalioon ja ruoan terveellisyyteen kannattaisi kiinnittää huomiota jo lasten ollessa 1–2-vuotiaita. Tuoreen tutkimuksen mukaan tuolloin luodaan ravitsemuksellinen perusta, joka pysyy monilla myöhempään lapsuuteen.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä, ja ne perustuvat 633:n tutkimuksen alussa yksivuotiaan lapsen seurantaan. Ruokailutottumuksia selvitettiin vuosittain, kunnes lapset olivat kahdeksanvuotiaita.

Yksivuotiaana lapsilla oli kaksi selvää ruokailumallia. Toiset noudattivat monipuolisen terveellistä, kasviksia, kalaa, valkoista ja punaista lihaa sekä oliiviöljyä painottavaa ja valmisruokia ja sokeria välttävää ruokavaliota. Toisten ruokavaliossa oli puolestaan paljon huonoja rasvoja, sokeria, sokerimehuja ja makeisia ja vähänlaisesti kalaa, oliiviöljyä tai maitoa.

Vuosittain toistetuissa arvioinneissa ruokavalioiden havaittiin olevan suhteellisen pysyviä. Kaksivuotiaana epäterveellisesti ruokailevista 70 prosenttia söi edelleen epäterveellisesti kahdeksanvuotiaana. Terveellistä ruokavaliota kaksivuotiaana noudattavista puolestaan 45 prosenttia söi edelleen terveellisesti kahdeksanvuotiaana.

Tulokset pitää varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat ensimmäisten elinvuosien aikaisen ruokavalion määrittävän myöhempää ravitsemusta. Erityisesti tämä näyttäisi koskevan epäterveellistä ruokavaliota. Lisätutkimuksissa olisi hyvä selvittää myös millainen vaikutus nyt havaituilla eroilla on lasten terveyteen.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Agar-agar on vegaaninen vaihtoehto liivatteelle

Fri, 25/05/2018 - 14:35

1800-luvun jälkipuoliskolla agar-agar-geeliä alettiin hyödyntää mikrobiologiassa bakteerien kasvatusalustana. Myöhemmin sen tieteellinen käyttö laajeni geenitutkimukseen.

Moderni kotikokki valmistaa agar-agarin avulla kiisselit, marmeladit ja juustokakut. Apteekeissakin myytävän aineen kysyntä on kasvanut viime vuosien kasvisruokatrendin myötä, sillä kasviperäisellä hyytelöintiaineella voi korvata eläinperäisen liivatteen esimerkiksi vegaanisessa ruokavaliossa.

Agar-agar myydään yleensä jauheena tai hiutaleina. Hiutaleita tarvitaan käytössä hieman jauhetta enemmän. Joskus myynnissä on myös nauhamuotoista agar-agaria, jota liotetaan ennen käyttöä.

Hyytelö syntyy, kun hajutonta ja mautonta ainetta lisätään pieneen määrään vettä, minkä jälkeen seos keitetään nopeasti tasaiseksi. Tämän jälkeen seos kaadetaan hyydytettävään nesteeseen ohuena nauhana sekoittaen. Hyytyminen vie huoneenlämmössä muutamia tunteja, kylmässä hieman vähemmän.

Tehokkaan hyytelöintiaineen annostelussa kannattaa olla tarkkana, sillä suurilla annoksilla on laksatiivisia vaikutuksia. Jos toiveissa on hyvin kiinteä geeli tai hyydyke sisältää happamia aineita, kuten puolukoita, annostellaan agar-agaria kuitenkin tavallista reilummin.

Hoitoon mökkipaikkakunnalla?

Fri, 25/05/2018 - 14:30

Hoitosuunnitelmasta ilmenee esimerkiksi diagnoosi, hoidon tarve ja tavoite sekä lääkitys. Mökkipaikkakuntasi terveysasemalta saat ne hoidot tai tutkimukset, jotka sisältyvät hoitosuunnitelmaasi.

Hoitoon pääsy vaatii lisäksi pari kirjallista ilmoitusta: ilmoita omalle terveysasemalle hoitopaikan muutoksesta ja mökkipaikkakunnan terveysasemalle hoidon tarpeestasi. Hoitovastuu siirtyy viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen vastaanottamisesta.

Hätätilanteessa jokaisella on oikeus saada kiireellistä sairaanhoitoa kaikkialla Suomessa ja jokaisessa julkisen terveydenhuollon hoitopaikassa.

Lähde: THL

Kuva: Pexels

Julkaistu Terveydeksi! 2/2018

Kartoita kuukautiskiertosi Clue-sovelluksella

Fri, 25/05/2018 - 14:25

Cluen avulla voi myös seurata omaa kuukautiskiertoa ja miten keho käyttäytyy sen eri vaiheissa. Sovellukseen voi kirjata esimerkiksi kuukautiskivut, oman vireystilan, mielialan vaihtelut, ihon kunnon, makeanhimot ja PMS-oireet. Oireita voi jälkikäteen analysoida ja oppia ennustamaan.

Sovellus varoittaa käyttäjän halutessa, milloin kuukautiset lähestyvät ja ilmoittaa hedelmällisen ajan alkamisen ja päättymisen. Hyödyllinen ominaisuus on myös muistutus rintojen tutkimisesta kerran kuussa.

Clue-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Android- ja iOS-puhelimiin. Sovellus on englanninkielinen.

Kuva: Ingimage

Julkaistu Terveydeksi! 2/2018

Lääkevaihto säästää selvää rahaa

Fri, 25/05/2018 - 14:17

Lääkkeiden käyttäjät olivat säästäneet 15 vuodessa noin 850 miljoonaa euroa vaihtamalla reseptillä määrätyn lääkkeensä apteekin ehdottamaan halvempaan vastaavaan rinnakkaislääkkeeseen. Sairausvakuutukselle säästöä oli kertynyt liki 150 miljoonaa euroa.

Lääkevaihdon sääntöjen mukaan apteekki tarjoaa asiakkaalle automaattisesti hinnaltaan edullisempaa, vastaavaa rinnakkaislääkettä. Lääkevaihto edellyttää, että lääkäri on määrännyt lääkkeen, joka on lääkevaihdon niin sanotun hintaputken ylärajaa kalliimpi ja ettei lääkäri ole kieltänyt lääkevaihtoa lääketieteellisin tai hoidollisin perustein.

Kuva: Ingimage

Julkaistu Terveydeksi! 2/2018

Jäykkäkouristusrokotusten väli piteni alle 65-vuotiailla 20 vuoteen

Fri, 25/05/2018 - 13:37

Tutkimuksissa suomalaisilla on havaittu korkeat tetanusvasta-ainetasot, ja vakavia jäykkäkouristustapauksia on ollut vähän, vain 1–2 vuodessa. Sairastuneet ovat olleet puutteellisesti rokotettuja yli 65-vuotiaita.

Työikäisten jäykkäkouristusrokotusten eli tetanustehosteiden väli pitenee 10 vuodesta 20 vuoteen.

Tetanustehosteiden ottamista suositellaan 25, 45 ja 65 vuoden iässä. Nämä iät on valittu, jotta tehosteen uusiminen olisi helpompi muistaa.

Yli 65-vuotiaiden tulee edelleen ottaa tehoste 10 vuoden välein.

Ensimmäinen aikuisiän tehoste annetaan vastedes 25-vuotiaille yhdistelmärokotteena, jossa on mukana myös suoja hinkuyskää vastaan.


Lähde: THL
Kuva: Ingimage

Julkaistu Terveydeksi 2/2018

Muista hygienia grillatessa

Fri, 25/05/2018 - 13:07  • Pese kädet hyvin ennen ruuanlaittoa.
  • Pese raa’at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä.
  • Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita.
  • Kypsennä kaikki liha huolellisesti.
  • Säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruuista ja valmisruuista.
  • Pese veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi lihaa tai vihanneksia.
  • Käytä lihoille ja vihanneksille eri leikkuulautaa.
  • Käsittele kananliha omalla alustallaan ja erillään muista lihoista.
  • Pese kädet huolellisesti ennen ruokailua ja aina WC-käynnin jälkeen.
  • Käytä käsienpesussa nestesaippuaa ja omaa käsipyyhettä tai kertakäyttöpyyhettä.


Lähde: THL
Kuva: Pexels

Julkaistu Terveydeksi! 2/2018

Alkoholin haitat saa jo riskirajoja vähäisemmällä käytöllä

Fri, 25/05/2018 - 09:33

Brittiläisessä lääketieteen aikakauslehdessä Lancetissa julkaistun selvityksen mukaan viikkoraja kulkee suurin piirtein kahdeksassa alkoholiannoksessa, kun Suomessa korkean riskin rajana pidetään naisilla 12–16 ja miehillä 23–24 alkoholiannosta viikossa.

Tulokset perustuvat mittavaan 83 tutkimuksen ja 600 000 alkoholia käyttävän aikuisen tietojen analyysiin. Tiedoista selvisi, että riski menehtyä tutkimusten seurantojen aikana suureni tasaisesti alkoholin käytön lisääntyessä, mutta pienimmillään riski oli alle kahdeksan alkoholiannoksen viikkokulutuksella. Poikkeuksen muodostivat sydäninfarktit, joiden riski pieneni alkoholin käytön kasvaessa.

Aivoverenkiertohäiriöiden, sepelvaltimotaudin, sydämen vajaatoiminnan, kohtalokkaan verenpainetaudin ja aortan laajentuman kohdalla riski suureni jo vähäisellä alkoholin kulutuksella. 8–16 alkoholiannosta viikossa juovan eliniänodote oli nelikymppisenä puoli vuotta lyhempi kuin korkeintaan kahdeksan annosta juovalla. 16–29 annosta juovan eliniänodote oli alle kahdeksan annosta nauttiviin verrattuna 1–2 vuotta pienempi. Tätä enemmän juovien eliniänodote oli puolestaan 4–5 vuotta alhaisempi.

Tulokset viittaavat merkittävien terveyshaittojen kehittyvän jo nykyisiä riskirajoja vähäisemmällä kulutuksella, ja tämän vuoksi rajoja kannattaisi todennäköisesti entisestään laskea.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim, julkaistu Terveydeksi! 2/2018

Lisää tietoa

Humala haihtuu huomattavasti nopeammin kuin alkoholi palaa. Veren alkoholipitoisuuden voi arvioida sukupuolen, painon, juodun alkoholimäärän ja juomisen aloituksesta kuluneen ajan perusteella.

Kananmuna päivässä saattaa suojata sydän- ja verisuonitaudeilta

Thu, 24/05/2018 - 10:15

Tutkimukset päinvastoin viittaavat siihen, että kananmunia säännöllisesti nauttivat saattavat säästyä sydän- ja verisuonitaudeilta muita todennäköisemmin.

Tiedot käyvät ilmi suuresta kiinalaistutkimuksesta, jossa yli 500 000 aikuista kiinalaista seurattiin yhdeksän vuoden ajan.

Osallistujat olivat keskimäärin 50-vuotiaita.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien ruokailutottumuksista ja sairastumisista, he havaitsivat päivittäin kananmunia nauttivien riskit pienimmiksi.

Verrattuna osallistujiin, jotka söivät kananmunia hyvin harvoin, munia lähes päivittäin syövät säästyivät todennäköisemmin iskeemiseltä sydäntaudilta, aivoinfarktilta, aivoverenvuodolta ja vakavilta sepelvaltimotautioireilta.

Sairastumisriskit olivat noin 10 prosenttia pienempiä eli mahdollinen vaikutus ei ollut suuren suuri.

Yhteys oli kuitenkin selvästi voimakkaampi aivoverenvuotojen kohdalla, sillä niitä todettiin 26 prosenttia vähemmän osallistujilla, jotka söivät kananmunia lähes päivittäin.

Kananmunien on aiemminkin osoitettu pienentävän niitä säännöllisesti nauttivien sydänriskejä, mutta tuloksia kannattaa silti tulkita varoen.

Kananmuniin liitetyt sydänhyödyt eivät olleet kovin suuria, ja kananmunien lisäksi hyvin monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa nyt havaittuihin yhteyksiin.

Tuloksista voi kuitenkin turvallisesti päätellä sen, etteivät kananmunat suurenna sydänriskejä ainakaan maltillisissa määrissä nautittuna.

Tutkimus julkaistiin Heart-lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Ulosteensiirron hyödyt pitkäaikaisia – potilaat tyytyväisiä

Wed, 23/05/2018 - 09:38

Valtaosa potilaista saa ulosteensiirrosta pitkäaikaisen avun Clostridium difficile -infektioon ja sen aiheuttamaan ripuliin.

Tuoreen tutkimuksen perusteella teho on yli 80 prosentin luokkaa.

Ulosteensiirron teho ja turvallisuus on tiedetty toki tätäkin ennen, mutta pitkäaikaisvaikutuksia ja potilaiden tyytyväisyyttä ei ole pahemmin selvitetty. Nyt julkaistussa tutkimuksessa 140 potilasta seurattiin keskimäärin kahden vuoden ajan ulosteensiirrosta.

Seurannan päättyessä 82 prosenttia potilaista oli terveitä eikä heidän Clostridium difficile -infektionsa ollut uusiutunut.

Niillä 18 prosentilla, joilla infektio uusiutui, merkittävä selittävä tekijä oli luultavasti antibioottikuurit, jotka todennäköisesti sekoittivat suoliston bakteeritasapainon.

Uudelleen infektioon sairastuneista 75 prosenttia oli saanut antibiootteja ulosteensiirron jälkeen, kun uusiutumiselta säästyneistä lääkityksellä oli ollut vain 38 prosenttia.

Potilaat olivat ymmärrettävästi hyvin tyytyväisiä ulosteensiirtoon, ja heistä 95 prosenttia kertoi menevänsä hoitoon tarvittaessa uudelleen.

Valtaosa piti ulosteensiirtoa parempana kuin antibioottihoitoja, joita myös käytetään uusiutuvan Clostridium difficile -infektion hoidossa.

Ulosteensiirtoja on käytetty Clostridium difficile -infektion hoidossa myös Suomessa, ja hoitotulokset ovat olleet erittäin hyviä. Yleensä siirre saadaan lähiomaiselta.

Ulosteensiirtoja on kokeiltu myös muiden sairauksien hoidossa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Verenpaineesta huolehtiminen saattaisi vähentää keskenmenoja

Wed, 16/05/2018 - 09:10

Raskautta suunnittelevien naisten kannattaisi pitää huolta verenpaineestaan, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen mukaan se voisi pienentää keskenmenojen vaaraa.

Vaikutus havaittiin terveillä raskautta yrittävillä naisilla, jotka olivat kokeneet jo yhden keskenmenon.

Naisia oli 1 200 ja heidän verenpaineensa oli mitattu raskautta ennen sekä raskauden varhaisvaiheissa. Naisten verenpaine oli keskimäärin 112/73 mmHg eli normaalilukemissa, joten tulokset koskevat terveitä naisia.

Tulosten perusteella keskenmenon riski suureni tasaisesti mitä korkeampi naisen verenpaine oli ennen raskautta sekä raskauden aikana.

Jokainen 10 mmHg:n nousu systolisessa tai diastolisessa verenpaineessa suurensi riskiä 18 prosenttia. Verenpaine ei vaikuttanut hedelmällisyyteen eikä kohtukuolemien riskiin.

Analyysissa huomioitiin naisten ikä, painoindeksi, siviilisääty, etninen tausta, tupakointi ja muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, mutta ne eivät selittäneet havaintoja.

Tulokset viittaavatkin siihen, että raskautta suunnittelevien naisten olisi hyvä kiinnittää huomiota verenpaineeseensa ja tarvittaessa pyrkiä elintavoillaan myös sitä hallitsemaan.

Esimerkiksi kasvis- ja hedelmäpainotteinen ruoka, suolan vähentäminen ja liikunta auttavat verenpaineen laskemisessa.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Omega-3-rasvahapot eivät auta kuiviin silmiin

Wed, 09/05/2018 - 09:16

Kuivista silmistä kärsivät eivät todennäköisesti saa apua omega-3-rasvahappovalmisteista, vaikka monet niitä kokeilevatkin.

Tieto perustuu New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistuun tutkimukseen.

Osana tutkimusta 330 kuivasilmäisyydestä kärsivää satunnaistettiin saamaan päivittäin 3 000 mg kalaperäisiä omega-3-rasvahappoja vuoden ajan. Verrokkiryhmään satunnaistettiin 170 potilasta. He saivat lumevalmisteena oliiviöljykapseleita.

Havaintojen perusteella omega-3-rasvahappoja päivittäin vuoden ajan nauttineiden silmäoireet kyllä vähenivät seurannan aikana, mutta muutos oli samaa luokkaa kuin verrokkiryhmässä, joka sai päivittäin oliiviöljyä.

Näin ollen omega-3-rasvahappovalmisteiden ei voi sanoa vähentäneen kuivasilmäisyyttä.

Tutkimuksessa käytetyt kalaperäiset omega-3-rasvahapot tiedetään monella tapaa terveellisiksi, mutta tutkimusnäyttö niiden tehosta kuivasilmäisyyteen on ollut vähäistä.

Tästä huolimatta osa lääkäreistä on suositellut niitä potilaille, joilla muut keinot eivät ole tepsineet. Nyt julkaistujen tulosten valossa omega-3-rasvoista ei ole apua tähän vaivaan, mutta järkevästi otettuna niistä ei ole haittaakaan.

Kuivasilmäisyys on varsin yleinen vaiva, jonka taustalla voi olla kyynelerityksen väheneminen esimerkiksi hormonaalisten muutosten tai ikääntymisen myötä. Myös lääkehoidot ja esimerkiksi nivelreuma ja psoriaasi voivat aiheuttaa silmien kuivumista.

Oireita voi lievittää erilaisilla kostuttavilla silmätipoilla ja geeleillä. Myös huoneilman kostuttaminen ilmankostuttimella voi auttaa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Pexels

Ravintokuidut säästävät sairauksilta

Thu, 03/05/2018 - 09:17

Runsaasti kuituja ravinnostaan saavat säästyvät monilta sairauksilta muita todennäköisemmin, tuore katsaustutkimus osoittaa.

Tulokset vahvistavat näyttöä ravintokuitujen terveellisyydestä.

Tutkimuksessa koottiin yhteen ravintokuidun terveysvaikutuksia käsitelleitä katsaustutkimuksia ja meta-analyysejä, jotka yhteensä kattoivat lähes 300 tutkimuksen aineistot.

Analyysin perusteella runsas ravintokuitujen saanti pienentää ainakin riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sepelvaltimotautiin sekä haima- ja mahasyöpään.

Myös riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin sekä kokonaiskuolleisuus olivat pienempiä kuituja paljon saavilla.

Valtaosa ravintokuidusta saadaan viljoista sekä hedelmistä ja vihanneksista.

Hedelmät ja kasvikset ovat muutenkin terveellistä ruokaa, joten vaikka kuitujen terveellisyydestä on paljon näyttöä, osa kuituun liitetyistä hyödyistä voi selittyä kasvisten ja hedelmien muilla terveyshyödyillä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Pexels

Verenpainelääkityksen aloittaminen tai annoksen muutos saattaa lisätä kaatuilua

Fri, 20/04/2018 - 12:11

Pitkään verenpainelääkityksellä olevat iäkkäät eivät kaatuile muita enempää, mutta lääkityksen aloittaminen ja annoksen muutokset voivat hetkellisesti olla riskiaikoja.

Tiedot perustuvat 26 tutkimuksen ja yli 1,2 miljoonan potilaan tietoihin.

Tutkimusten yhteisanalyysissä ei löytynyt viitteitä siitä, että verenpainelääkityksellä olevat yli 60-vuotiaat potilaat olisivat suurentuneessa kaatumisvaarassa.

Tarkemmassa analyysissa yhteys kuitenkin löytyi, mutta se rajoittui päiviin, joina lääkityksessä tapahtui muutoksia, tai annosta suurennettiin.

Varsinkin tämä näkyi lääkityksen aloittamispäivänä.

Verenpaineen laskeminen voi joskus aiheuttaa pyörtymisen ja sitä kautta altistaa iäkkäitä potilaita kaatumisille.

Nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä, mutta osoittavat vaikutuksen rajoittuvan vain lääkitysten aloittamiseen ja annosten muutoksiin. Lääkärien olisikin hyvä muistaa tämä iäkkäitä potilaita hoitaessaan.

Kohonnut verenpaine altistaa hyvin monille sairauksille ja aiheuttaa joka vuosi maailmanlaajuisesti noin 9,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.

Suomessa noin puolella 30 vuotta täyttäneistä miehistä ja kahdella viidesosalla naisista on kohonnut verenpaine. Verenpainetta kohottavat mm. liika suolan käyttö, vähäinen liikunta, ylipaino ja runsas alkoholin käyttö.

Suomessa 65 vuotta täyttäneistä 30–40 % kaatuu ainakin kerran vuodessa ja 80 vuotta täyttäneistä ja laitoshoidossa asuvista joka toinen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Hypertension -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage

Paljon antibiootteja käyttäneet mahdollisesti suurentuneessa suolistokasvainten vaarassa

Tue, 10/04/2018 - 09:27

Aikuisiässä paljon antibiootteja käyttäneet saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan olla muita suuremmassa vaarassa sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään.

Tulokset laajentavat ja vahvistavat näkemystä, jonka mukaan suoliston bakteereilla on osansa suolistosyöpien synnyssä.

Tulosten perusteella runsaasti antibiootteja aikuisiässä käyttäneiden paksu- ja peräsuolissa oli syövän esiasteina pidettäviä adenoomakasvaimia noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin saman ikäisillä, jotka olivat käyttäneet tuskin lainkaan antibiootteja.

Riskit nähtiin yli 60-vuotiailla osallistujilla, jotka olivat olleet antibioottikuureilla yhteensä vähintään kaksi kuukautta ikävuosina 20–39 tai 40–59. Viimeaikaiset antibioottilääkitykset eivät liittyneet adenoomiin.

Vastaavaa yhteyttä antibioottien ja adenoomakasvainten väliltä ei tiettävästi ole aiemmin havaittu, mutta antibioottikuurit on yhdistetty suurentuneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin useammassakin tutkimuksessa. On myös viitteitä siitä, että suoliston bakteerikannoilla ja niiden muutoksilla voi olla vaikutusta suolistosyöpien kehittymiseen.

Antibioottikuurit sekoittavat bakteeritasapainon, joten tämä voisi selittää nyt havaitun yhteyden. Antibioottien lisäksi kuitenkin moni muukin tekijä on voinut vaikuttaa adenoomien kehittymiseen, joten tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä. Siihen osallistui 16 600 naista, joista 1 200 suolistosta löydettiin adenoomia kolonoskopiassa.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage