Apteekki.fi syöte

Tilaa syöte syöte Apteekki.fi syöte
Apteekki-sivustolta löydät tietoa terveydestä, hyvinvoinnista ja sairauksien hoidosta. Apteekkihausta löydät helposti apteekkien yhteystiedot ja luotettavat suomalaiset verkkoapteekit. Lääkekorvauslaskurin avulla selvität lääkkeiden ajantasaiset hinnat, korvaustiedot ja vaihtokelpoiset lääkkeet.
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 18 s sitten

Koronatesti voi onnistua myös syljestä

Ti, 19/01/2021 - 13:50

Koronavirusinfektion voisi todennäköisesti diagnosoida yhtä luotettavasti sylkinäytteestä kuin nenänielunäytteestä, tuore tutkimuskatsaus vihjaa. Jos sylkinäytetestit osoittautuvat luotettaviksi lisätutkimuksissa, ne voisivat mahdollistaa myös potilaiden kotitestaukset.

Tutkimuksessa koottiin yhteen kaikki laatukriteerit täyttävät tutkimukset, joissa selvitettiin sylki- ja nenänielunäytteiden tarkkuutta. Tutkimuksia löytyi 16 ja niihin oli osallistunut 5 900 potilasta.

Sylkinäytetestit tunnistivat koronavirustartunnat 83 prosentin tarkkuudella ja terveet potilaat 99 prosentin tarkkuudella, mikä oli käytännössä yhtä hyvä tulos kuin nenänielunäytteillä saatiin, analyysi osoitti.

Aiemmat selvitykset ovat päätyneet myös ristiriitaisempiin tuloksiin, mikä johtuu todennäköisesti menetelmällisistä eroista. Tässä analyysissa huomioitiin myös se, että nenänielunäytteitä ei aina oteta täydellisesti ohjeiden mukaan, joten tulokset heijastavat tosielämän tilanteita paremmin kuin monet muut tutkimukset.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena sylkinäytteiden mahdollisuuksista, mutta huomauttavat monien seikkojen kaipaavan vielä lisää selvitystä ennen kuin niistä on nenänielunäytteiden korvaajiksi. On esimerkiksi epävarmaa, kuinka hyvin tulokset yleistyvät sairaalapotilaisiin ja missä vaiheessa taudin kulkua näyte kannattaisi ottaa. Jos havainnot varmistuvat, sylkinäytetestit voisivat kuitenkin helpottaa testaamista huomattavasti. Ne eivät vaadi koulutettua ammattihenkilökuntaa ja potilaat voivat ottaa näytteen itseltään kotioloissa. Tämä vähentäisi paitsi kuluja myös hoitohenkilökunnan altistumista ja voisi tehostaa karanteeneja.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Verenpainelääkkeet saattavat toimia paremmin illalla otettuna

Ma, 18/01/2021 - 10:07

Verenpainelääkkeet otetaan yleensä aamulla, mutta uusien tutkimustulosten valossa ne voisivat toimia paremmin, jos lääkkeet syö ennen nukkumaanmenoa. Tulokset julkaistiin European Heart Journalissa.

Tutkimukseen osallistui 19 000 verenpainepotilasta, joista puolet satunnaistettiin syömään lääkkeensä ennen nukkumaanmenoa ja puolet aamuisin. Potilaiden verenpaineita seurattiin 48 tunnin mittauksilla vähintään kerran vuodessa kuusivuotisen seurannan ajan.

Mittausten perusteella nukkumaanmenoa ennen lääkkeensä ottaneiden verenpaine pysyi paremmin hallinnassa koko seurannan ajan, minkä lisäksi he sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin muita potilaita harvemmin. Verrattuna aamuisin lääkkeensä ottaneisiin heillä oli aivoverenkiertohäiriöitä, sydäninfarkteja, sydämen vajaatoimintaa ja ohitusleikkauksia 40 prosenttia epätodennäköisemmin. Riski menehtyä sydänperäiseen syyhyn oli heillä yli 50 prosenttia pienempi.

Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta nyt julkaistu tutkimus on suurin ja laadukkain selvitys asiasta. Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin potilaiden ikä, sukupuoli, mahdollinen diabetes tai munuaissairaus, tupakointi, kolesteroli- ja verenpainetasot sekä aiemmat sydänoireet.

Vaikka tulokset viittaavat vahvasti siihen, että verenpainelääkkeet tehoavat paremmin ennen nukkumaanmenoa otettuina, potilaiden ei pidä vaihtaa iltarytmiin keskustelematta asiasta lääkärinsä kanssa. Lisäksi eräiden lääkkeiden vaikutusaika vaatii niiden ottamista sekä aamulla että illalla.

Masennus lapsuudessa altistaa monille sairauksille

Ma, 11/01/2021 - 08:51

Lapsena tai nuorena masennusta poteneet sairastuvat lukuisiin fyysisiin sairauksiin selvästi muita ikätovereitaan todennäköisemmin. Osin yhteydet johtuvat muista mielenterveyden ongelmista ja päihteiden käytöstä.

Tiedot käyvät ilmi suuresta ruotsalaistutkimuksesta, jossa rekisterien avulla seurattiin yli 1,5 miljoonaa ruotsalaispoikaa ja -tyttöä, joista 37 000 oli sairastunut masennukseen 5–19-vuotiaana. Seurannan päättyessä he olivat 17–31-vuotiaita.

Analyysin perusteella masennusta poteneet olivat suurentuneessa vaarassa sairastua 66 sairauteen. Tutkimuksessa tarkasteltiin 69 eri sairautta. Näitä olivat muun muassa unihäiriöt, tyypin 2 diabetes, hepatiitit sekä munuais- ja maksasairaudet. Myös vammautumiset ja etenkin itseaiheutetut vammat olivat heillä yleisempiä. Myös riski menehtyä seurannan aikana oli masennusta poteneilla suurentunut.

Masennusta lapsena poteneet naiset sairastuivat etenkin virtsateiden, hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan infektioihin ja heillä oli myös paljon vammautumisia. Miehillä oli runsaasti muun muassa lihavuutta, keliakiaa, ihottumia sekä kilpirauhasen ja sidekudosten sairauksia.

Osittain yhteydet selittyivät muilla mielenterveysongelmilla ja etenkin päihteiden käytöllä ja ahdistuksella, mutta suurentuneet riskit näkyivät senkin jälkeen, kun ne huomioitiin analyysissa.

Tutkijat pitävät tuloksia huolestuttavina, mutta huomauttavat, ettei heidän aineistostaan voinut päätellä johtuivatko kaikki sairaudet vain ja ainoastaan masennuksesta vai onko niillä ja masennuksella yhteisiä aiheuttajia. Joka tapauksessa tulokset korostavat nuorten masennuspotilaiden hoidon tärkeyttä. Nuorille olisi myös hyvä tehdä laaja terveystarkastus, jotta mahdolliset fyysiset sairaudet huomattaisiin ajoissa.

Tutkimusten mukaan masennusta potee vajaa prosentti alle 8-vuotiaista, 3 prosenttia alle 13-vuotiaista ja 6 prosenttia 14–18-vuotiaista.

Koronavilkku toimii nyt rajojen yli

To, 07/01/2021 - 14:47

Koronavilkku-sovelluksesta julkaistiin päivitetty versio 7. tammikuuta. Uusi versio 2.0 on yhteensopiva useiden muiden Euroopan maiden koronasovellusten välillä. Eli nyt Koronavilkun käyttäjä voi saada altistumisilmoituksen, vaikka tartunnastaan ilmoittanut henkilö olisi käyttänyt jotakin muuta eurooppalaista koronasovellusta.

- Koronavilkun yhteensopivuus muiden maiden sovellusten kanssa tehostaa koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua ja estää epidemiaa leviämästä myös silloin, kun sovellusten käyttäjät liikkuvat eri maiden välillä, tiivistää THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Päivittyvä lista eri maissa käytössä olevista sovelluksista ja niiden yhteen sopivuuksista löytyy Euroopan komission verkkosivuilta.

Uusi päivitysversio mahdollistaa myös, että tartunnan saanut voi halutessaan Koronavilkun kautta jakaa tiedon myös muiden maiden sovellusten käyttäjille. Tiedot luovutetaan EU-komission tuottaman ja tarjoaman tietoturvallisen yhdyskäytäväpalvelun kautta. Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on arvioinut järjestelmän tietoturvallisuuden, eikä käyttäjää voida tunnistaa jaettavasta tiedosta.

Useimmissa puhelimissa Koronavilkku päivittyy automaattisesti. Suositeltavaa on kuitenkin varmistaa, että sovellus on päivittynyt. Tämän voi tehdä käymällä sovelluskaupassa (Google Play tai Apple App Store).

Nuorena alkanut diabetes aiheuttaa enemmän haittoja

Ti, 05/01/2021 - 09:36

Tyypin 2 diabetes on tuoreen tutkimuksen mukaan haitallisempi, jos siihen sairastuu nuorena. Mitä pitempään diabeteksen kanssa elää sitä todennäköisemmin se ehtii aiheuttaa ongelmia, tulokset osoittavat.

Diabetologia-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat yli 1,3 miljoonan potilaan tietoihin 30 eri maasta, ja niiden perusteella tyypin 2 diabetesta potevien riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin tai sen komplikaatioihin on tasaisesti suurempi mitä varhemmin diabetes on alkanut. He myös todennäköisesti menehtyvät nuorempina kuin myöhemmin sairastuneet.

Esimerkiksi 30-vuotiaana tyypin 2 diabetekseen sairastuneen komplikaatioriski on pienempi kuin 50-vuotiaana sairastuneen, mutta kummankin ehdittyä 60-vuotiaaksi, pitempään diabetesta sairastaneen riskit ovat selvästi suuremmat.

Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin. Viime vuonna julkaistujen ruotsalaistulosten perusteella alle nelikymppisenä sairastuneet saavat suurimmat haitat ja myös menehtyvät noin vuosikymmenen nuorempina kuin terveet, mutta yli 80-vuotiaana sairastuvien terveyteen tai elinikään diabetes ei vaikuta juuri lainkaan.

Suomalaisista noin 500 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta merkittävä osa heistä ei ole tietoisia taudistaan. Diabetesta ehkäisevät terveelliset elämäntavat, kuten laihduttaminen, liikunnan lisääminen sekä monipuolinen ja runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio.

Kasvispainotteinen ruokavalio auttaa verenpaineen hallinnassa

Ma, 21/12/2020 - 12:26

Paljon kasviksia ja vähänlaisesti lihaa sisältävä ruokavalio on monella tapaa terveellinen. Tuoreen tutkimuskatsauksen mukaan se auttaa verenpaineen hallinnassa etenkin, jos ruokavalio on myös vähäsuolainen.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä, ja se perustuu 41 tutkimuksen ja 8 400 potilaan tietoihin. Tutkimuksissa selvitettiin erilaisten kasvis- ja kasvispainotteisten ruokavalioiden vaikutuksia verenpaineeseen.

Analyysin perusteella tehokkaimpia verenpaineen alentamisessa olivat DASH-ruokavalio, joka on suunniteltu nimenomaan verenpaineen alentamiseen, sekä maitoa ja munia sisältävä lakto-ovo-kasvisruokavalio. Niitä noudattavien systolinen verenpaine oli keskimäärin 5,5 mmHg pienempi kuin verrokkien. Myös ns. pohjoismaista ruokavaliota noudattavien verenpaine oli selvästi alhaisempi kuin verrokkien. Sen sijaan esimerkiksi Välimeren ruokavalio ja täysin vegaaninen ruokavalio jäivät selvästi muista jälkeen.

DASH-ruokavalio painottaa kasvisten ja hedelmien sekä pähkinöiden ja täysjyväviljojen syömistä ja suolan käytön vähentämistä. Myös vähärasvaiset maitotuotteet, siipikarja ja kala kuuluvat suositeltujen ruokien listalle.

Pohjoismaista ruokavaliota kutsutaan myös Itämeren ruokavalioksi ja siinä painottuvat muun muassa kala, kasvirasvat, kaurapuuro, vähärasvaiset maitotuotteet, ruisleipä, juurekset, kaali sekä marjat, omenat ja päärynät.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä kasvispainotteisten ruokavalioiden terveyshyödyistä, mutta todennäköisesti osa yhteyksistä johtuu vähäisestä suolan saannista. DASH-ruokavaliossa suolan saanti pyritään pudottamaan alle 5 grammaan päivässä, mikä jo itsessään merkittävästi alentaa verenpainetta.

Suomalaismiehet syövät noin 10 grammaa ja naiset 7 grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suomessa suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja ns. piilosuolana elintarvikkeista kuten leivästä, juustoista ja valmisruoista.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Koronaviruksen vasta-aineet säilyvät ainakin puoli vuotta

Pe, 18/12/2020 - 14:40

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa on havaittu, että hyvin suurella osalla keväällä koronavirustartunnan saaneista oli edelleen mitattavia määriä vasta-aineita kuuden kuukauden jälkeen. Jo aiemmassa THL:n ja Helsingin kaupungin tutkimuksessa havaittiin, että lähes kaikki koronavirustartunnan saaneet muodostivat vasta-aineita ja ne säilyivät neljän kuukauden ajan.

Koronaepidemian serologisen väestötutkimuksen seurantatutkimus alkoi lokakuussa. Siihen kutsuttiin keväällä koronavirustartunnan saaneita, 18 vuotta täyttäneitä henkilöitä, joilla PCR-testauksella varmennetusta tartunnasta oli kulunut vähintään puoli vuotta aikaa.

Tähän mennessä tutkimukseen on osallistunut 1164 henkilöä viiden eri sairaanhoitopiirin alueelta. Vasta-ainetutkimuksessa käytettiin THL:ssa kehitettyä mikroneutralisaatiotestiä, joka mittaa virusta neutraloivia vasta-aineita. Näitä vasta-aineita on löydetty valtaosalta (91 %) tutkituista.

- Se, että vasta-aineet säilyvät pitkään näin suurella osalla tartunnan saaneista on lupaava havainto, ja erityisesti neutraloivien vasta-aineiden löytyminen voi merkitä pidempikestoista suojaa uudelta tartunnalta, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin.

Havainnot lupaavia rokotteiden toimivuuden kannalta

Myös muissa viimeaikaisissa tutkimuksissa on nähty, että neutraloivat vasta-aineet säilyvät suurella osalla tartunnan saaneista siitä huolimatta, että vasta-aineiden kokonaismäärä laskee tartuntaa seuraavien kuukausien aikana. Tutkimuksissa on myös havaittu, että vakavan COVID-19-taudin sairastaneilla vasta-aineita muodostuu suurempi määrä, jolloin vasta-aineet myös säilyvät elimistössä pidempään.

Neutraloivat vasta-aineet todennäköisesti antavat suojaa uutta tartuntaa vastaan, mutta toistaiseksi ei tiedetä, kuinka suuri määrä vasta-aineita riittää suojaamaan tartunnalta tai kuinka pitkään suoja säilyy.

Neutraloivat vasta-aineet kohdistuvat viruksen piikkiproteiiniin, johon myös valtaosa kehitteillä olevista rokotteista perustuu. Kliinisissä tutkimuksissa koronavirusrokotteet ovat tuottaneet yhtä hyvän tai voimakkaamman vasta-ainevasteen kuin sairastettu infektio.

- Havaintomme siitä, että neutraloivat vasta-aineet säilyvät suurimmalla osalla yli puolen vuoden ajan tartunnan jälkeen, lisää optimismia myös rokotteiden antamasta pitkäkestoisesta suojasta, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Arto Palmu.

Rajoitukset ja suositukset otetaan vakavasti, mutta petrattavaa on etenkin työpaikoilla

Ma, 14/12/2020 - 16:43

HUSin joulukuun alussa teettämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Uudellamaalla asuvien 15–79-vuotiaiden käyttäytymistä korona-aikana ja suhtautumista suosituksiin ja rajoituksiin.

Valtaosa vastaajista kertoi viimeisen kuukauden aikana noudattaneensa koronaepidemiaan liittyviä yleisiä ohjeita eli pitänyt turvavälejä, huolehtinut käsihygieniasta, jäänyt kotiin oireisena, hakeutunut oireiden ilmaannuttua testiin, noudattanut karanteenimääräyksiä, vähentänyt kontakteja ja kaupoissa käyntiä sekä välttänyt liikkumista paikoissa, joissa voi olla paljon ihmisiä.

Kyselyä edeltävien kahden viikon aikana 58 prosenttia vastaajista kertoi vierailleensa ystävän/sukulaisen luona tai omassa kodissa oli käynyt vieraita. 42 prosenttia oli käynyt ravintolassa. Vain noin viidennes vastaajista ei ollut käynyt missään kyselyssä listatuista sosiaalisista tilanteista ja tapahtumista.

- Koronaan liittyvien turvataidot ja käyttäytymisen muutokset arjessa näyttäisivät olevan kyselyn perusteella hyvällä tasolla, mutta ystävien tai sukulaisten tapaamisia ja ylipäätään sosiaalisia tilanteita oli vastaajilla kyselyä edeltävänä ajankohtana yllättävän paljon. Toivottavasti tässä kohdin ihmiset muuttavat käytöstään joulukuun aikana ja muistavat rajoitukset ja suositukset myös joulun ja uudenvuoden aikaan, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Työpaikat yleinen tartunnanlähde

Kasvomaskeja käytetään tutkimuksen mukaan kuuliaisesti erityisesti julkisessa liikenteessä ja takseissa. Työpaikoilla, opiskelussa ja harrastuksissa käyttö on vähäisempää.

- Työpaikat ovat nousseet lähipiiristä saatujen tartuntojen jälkeen seuraavaksi yleisimmäksi tartuntalähteeksi silloin, kun lähde on noin 40 prosentissa ollut tiedossa. Kasvomaskien käytön lisäämisellä opiskelussa ja työssä voidaan vähentää tehokkaasti altistumisia ja tartuntoja, muistuttaa apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Suhtautuminen rajoituksiin ja suosituksiin oli tutkimuksen mukaan positiivista. Kaikista vastanneista 92 prosenttia ja riskiryhmään kuuluvista jopa 96 prosenttia kertoi pitävänsä rajoituksia ja suosituksia erittäin tai melko tarpeellisina.

Kaikkia rajoituksia kertoi noudattavansa 47 prosenttia vastaajista ja 49 prosenttia kertoi noudattavansa useimpia rajoituksia.

- Tulkitsen tämän niin, että annetuille rajoituksille ja suosituksille on laaja hyväksyntä ja moni pyrkii niitä myös noudattamaan,  Mäkijärvi toteaa.

Taloustutkimus Oy toteutti HUSin toimeksiannosta tutkimuksen 2.–4.12.2020.

Keisarileikkauksella syntyneillä enemmän infektioita

Ma, 14/12/2020 - 10:18

Keisarileikkauksella syntyneet lapset tarvitsevat sairaalahoitoa infektioiden takia useammin kuin alateitse syntyneet. Ero ei ole kovin suuri, mutta keisarileikkausten yleisyyden vuoksi se koskee monia lapsia ympäri maailmaa.

Tiedot käyvät ilmi mittavasta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin yli 7 miljoonan vuosina 1996–2015 syntyneen lapsen terveysrekisteritietoja. Tiedot olivat Tanskasta, Skotlannista, Englannista ja Australiasta. Lapsista 1,7 miljoonaa oli syntynyt keisarileikkauksella.

Viiden vuoden ikään mennessä kaikkiaan viidennes lapsista tarvitsi ainakin kerran sairaalahoitoa infektion takia. Infektiot olivat kuitenkin noin 10 prosenttia yleisempiä keisarileikkauksella syntyneillä kuin alateitse syntyneillä. Yhteys havaittiin hätäsektiolla sekä suunnitellusti keisarileikkauksella syntyneillä, mutta se oli voimakkaampi suunnitelluissa tapauksissa.

Yhteys havaittiin viisivuotiaaksi saakka, ja se koski hengitysteiden, ruoansulatuselimistön ja virusten aiheuttamia infektioita.

Tutkijat eivät tarkalleen tiedä, miksi keisarileikkaukseen liittyy lapsen infektioriski, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin. Yksi mahdollinen selitys on vauvan suoliston bakteerikannoissa, jotka eroavat synnytystavan mukaan. Alateitse syntyvien bakteerikannat ovat pääosin äidiltä, mikä voi parantaa immuunipuolustusta. Keisarileikkauksella syntyneillä on puolestaan enemmän sairaalaympäristön bakteereja.

Suomessa noin joka kuudes synnytys tehdään keisarileikkauksella.

Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.

Huoltaja voi nyt täyttää lapsen oirearvion Omaolo.fi-palvelussa

To, 10/12/2020 - 13:54

Lapsiperheiden arki helpottui, kun huoltajalla on nyt mahdollisuus asioida 1–14-vuotiaan lapsen puolesta Omaolo.fi-palvelussa.

Puolesta-asiointi mahdollistaa huoltajalle koronavirustaudin oirearvion täyttämisen ja lomakkeen tietojen lähettämisen terveydenhuoltoon. Myös suora ajanvaraus Omaolon kautta on mahdollista, jos ajanvaraus on käytössä omalla alueella.

Lapsen puolesta-asiointi Omaolossa on turvallista, sillä käytössä on vahva tunnistautuminen. Vahva tunnistautuminen on toteutettu yhteistyössä Digi- ja Väestötietoviraston (DVV) kanssa.

Lisäksi käytössä on DVV:n Valtuudet-palvelu. Valtuudet-palvelun avulla terveydenhuolto voi ajantasaisesti varmistua siitä, että tietoja lähettäneellä huoltajalla on oikeus asioida lapsen puolesta, sillä palvelu tarkistaa huoltajuuden suoraan väestötietojärjestelmästä.

Yötyötä tekevillä suurentunut riski sairastua astmaan

Ma, 07/12/2020 - 12:37

Vuorotyötä ja varsinkin yötyötä tekevät näyttävät sairastavan astmaa muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys on voimakkain aamuvirkuilla työntekijöillä, jotka tekevät vaihtuvia työvuoroja.

Tiedot perustuvat yli 280 000 brittiläisen 37–72-vuotiaan terveystietoihin. Osallistujista 83 prosenttia teki tavallista päivätyötä ja 17 prosenttia vuorotyötä. Vuorotyöntekijöistä noin puolet teki myös yövuoroja. Kaikista osallistujista 5 prosenttia sairasti astmaa.

Pysyvää yötyötä tekevät sairastivat astmaa 36 prosenttia todennäköisemmin kuin ainoastaan päivätyötä tekevät, tulokset osoittivat. Myös heidän keuhkotoimintansa oli heikentynyt todennäköisemmin, ja tämä havaittiin myös mitä tahansa vuorotyötä tekevillä. Vuorotyöntekijöillä oli lisäksi hengityksen vinkunaa todennäköisemmin kuin toimistoaikoihin työskentelevillä.

Tutkijat selvittivät myös vuorokausirytmin yhteyksiä astmariskiin, ja havaitsivat aamuvirkkujen työntekijöiden sairastavan astmaa muita todennäköisemmin, jos he tekivät vaihtuvia vuoroja mukaan lukien yövuoroja.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, sillä vuorotyön ja vuorokausirytmin lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Vuorotyön terveyshaitoista on kuitenkin saatu viitteitä myös aiemmissa tutkimuksissa. Muun muassa sydän- ja verisuonitaudit ja diabetes ovat heillä tavallista yleisempiä. Terveysriskit on liitetty muun muassa vuorokausirytmin ja unen häiriintymiseen sekä ravitsemuksellisiin seikkoihin ja elintapoihin. Mekanismista ei kuitenkaan ole varmuutta.

Tutkimus julkaistiin Thorax-lehdessä.

Terveellinen ruokavalio saattaa ehkäistä erektio-ongelmia

Ma, 30/11/2020 - 12:05

Monipuolista ja terveellistä ruokavaliota noudattavat miehet saattavat säästyä erektio-ongelmilta muita todennäköisemmin. Yhteys on voimakas varsinkin alle 60-vuotiailla. Tiedot perustuvat 21 000 miehen seurantaan vuosina 1998–2014.

Miesten ruokavaliot luokiteltiin sen perusteella, miten lähellä ne olivat välimerellistä ja muuten terveelliseksi tiedettyä ruokavaliota. Terveellisimmin syövien ruokavaliossa oli paljon kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä, palkokasveja, kalaa ja muita omega-3-rasvahappoja sisältäviä ruokia sekä vähänlaisesti punaista lihaa ja teollisia lihavalmisteita.

Kun miehiä verrattiin keskimäärin kymmenvuotisen seurannan päättyessä, terveellisimmin syövillä alle 60-vuotiailla oli noin viidenneksen vähemmän erektio-ongelmia kuin epäterveellisimmin syövillä. Yhteydet havaittiin myös iäkkäämmillä miehillä, mutta yli 70-vuotiailla yhteys ei ollut yhtä voimakas. Miehillä ei ollut erektio-ongelmia, diabetesta tai sydän- ja verisuonitauteja tutkimuksen alkaessa.

Ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, joten niitä kannattaa tulkita varoen. Kasvispainotteinen ruokavalio on kuitenkin hyväksi verisuonille ja pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, mikä myös pienentää erektio-ongelmien todennäköisyyttä.

Seurannan aikana erektio-ongelmia ilmaantui 970:lle alle 60-vuotiaalle, 3 700:lle 60–70-vuotiaalle ja 4 800:lle yli 70-vuotiaalle. Miehet olivat 45–75-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Erektiohäiriöt ovat maailmanlaajuisesti hyvin yleisiä. Niistä kärsii noin 6 prosenttia 40–49-vuotiaista miehistä, 16 prosenttia 50–59-vuotiaista, 32 prosenttia 60–69-vuotiaista ja 44 prosenttia 70–79-vuotiaista.

Huumeiden käyttö ja haitat lisääntyneet

Ke, 25/11/2020 - 09:41

Suomalaisten huumekokeilut ovat nelinkertaistuneet 90-luvun alusta lähtien, kertoo tuore Huumetilanne Suomessa 2020 -raportti.

Tavallisin kokeiltu tai käytetty huume on kannabis, jota vuonna 2018 tehdyn Huumekyselyn mukaan on kokeillut lähes neljäsosa (24 %) väestöstä.

Huumeiden kokeilu ja käyttö on tyypillisintä 25–34-vuotiailla. Heistä jopa 45 % on kokeillut huumeita ainakin kerran elämän aikana. 

- Kyseessä ei kuitenkaan ole huumetilanteen voimakas ja nopea heikkeneminen, vaan huumeiden käyttö ja siihen liittyvät haitat ovat lisääntyneet jo parinkymmenen vuoden ajan joitakin lyhyitä suvantovaiheita lukuun ottamatta, sanoo THL:n erityisasiantuntija Sanna Rönkä.

Huumesairauksien vuoksi terveydenhuollon vuodeosastohoidossa olleiden potilaiden ja hoitojaksojen määrä ovat lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana. Myös huumeiden aiheuttamat myrkytyskuolemat ovat kasvussa. Vuonna 2019 THL:n tilaston mukaan huumeisiin kuoli 189 henkilöä, kun vuonna 2016 vastaava luku oli 133. 

Huumemyrkytyskuolemat ovat Suomessa tyypillisesti usean aineen aiheuttamia myrkytyksiä, joissa tärkeimpänä löydöksenä on yleensä opioidi, useimmiten buprenorfiini, ja muina myrkytyksen aiheuttajana bentsodiatsepiiniryhmän lääkeaineita, gabapentinoideja ja/tai alkoholia.

Jätevesitutkimukset paljastavat kovien huumeiden yleistymisen

Kannabista lukuun ottamatta muiden huumeiden kokeilu ja käyttö väestötasolla on vielä vähäistä ja jää alle viiteen prosenttiin. Jätevesitutkimukset osoittavat kuitenkin, että amfetamiinien, kokaiinin ja ekstaasin käyttö on merkittävästi lisääntynyt 2010-luvulla.

Helsingissä toteutetuissa huumeiden pistokäyttöä mittaavissa ruiskuhuumejäämätutkimuksissa yleisimmät löydetyt aineet olivat buprenorfiini,amfetamiini ja metamfetamiini vuosina 2017, 2018 ja 2019. Suomen tilanne yleisimpien pistämällä käytettyjen aineiden osalta on poikkeuksellinen moneen muuhun EU maahan verrattuna, joissa kokaiinin ja heroiinin käyttö on yleistä.

Tuoreimman arvion mukaan Suomessa on noin 40 000 amfetamiinien ja opioidien ongelmakäyttäjää. Päihdehuollon huumeasiakkaat olivat vuonna 2018 pääosin miehiä (71 %) ja asiakkaiden keski-ikä oli 34 vuotta. Tyypillistä päihdehuollon huumeasiakkaille on matala koulutustaso, ja vain 24 prosenttia heistä kävi töissä tai opiskeli.

Vaikka nuorten huumekokeilut väestötasolla ovat lisääntyneet vain maltillisesti, ongelmakäyttäjien määrä on myös 15-24-vuotiaiden ikäryhmässä kasvanut huolestuttavasti.

- Huumeiden käyttöön ja haittoihin voi vaikuttaa monin tutkituin keinoin. Hoitoa ja muuta tukea tulisi olla riittävästi tarjolla heille, joilla on jo huumeiden ongelmallista käyttöä, Rönkä painottaa.

Valtioneuvosto on painottanut huumausainepolitiikassa pitkäjänteisen perustason työn jatkamista ja kehittämistä, eri toimijoiden välistä yhteistyötä sekä huumausaineiden kysynnän ja tarjonnan vähentämistoimien tasapainoa, haittojen
vähentämistä ja perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamista.

Perheen pienituloisuus lisää lapsen riskiä sairastua mielenterveyshäiriöihin

Ma, 23/11/2020 - 09:53

Helsingin yliopiston, Aarhusin yliopiston ja Manchesterin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet vanhempien sosioekonomisen aseman yhteyttä lapsen riskiin sairastua elämänsä aikana mielenterveyshäiriöihin. Tutkimusaineistoon kuuluu noin miljoona tanskalaislasta, jotka ovat syntyneet vuosina 1980–2000.

Arvostetussa BMJ-lehdessä julkaistujen tutkimustulosten keskeinen havainto oli, että mitä pidempään lapsi kasvoi perheessä, jossa vanhempien tulot olivat matalat, sitä suurempi riski hänellä oli sairastua mihin tahansa mielenterveyden häiriöön.

Tulosten mukaan 25,2 prosentille lapsista, jotka syntyivät kaikkein alimpaan sosioekonomiseen luokkaan, kehittyi diagnosoitu mielenterveyden häiriö 37 ikävuoteen mennessä. Vastaavasti korkeimpaan varallisuusluokkaan syntyneistä lapsista mielenterveyden häiriö kehittyi samalla ajanjaksolla 13,5 prosentille lapsista.

- Kaikista tarkastelun kohteena olleista mielenterveyden häiriöistä ainoastaan syömishäiriöt olivat poikkeus. Niiden kohdalla vanhempien alhainen tulotaso oli yhteydessä matalampaan riskiin sairastua syömishäiriöön, kertoo Helsingin yliopiston terveyspsykologian yliopistonlehtori Christian Hakulinen.

Vaikka tutkimus on keskittynyt tanskalaisiin perheisiin, Hakulisen mukaan tuloksista voidaan tehdä johtopäätöksiä myös muiden Pohjoismaiden tilanteesta, sillä terveydenhuoltojärjestelmämme ovat kohtuullisen samanlaisia mielenterveyden häiriöiden hoidossa. Hän korostaa, että häiriöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon tulee kiinnittää huomiota jo lapsuudessa.

– Lapsuuteen keskittyvät toimet, kuten vanhemmuutta tukevat interventiot, voisivat olla hyödyllisiä erityisesti alhaisen tulotason perheissä. Tällöin on mahdollista puuttua psykososiaalisiin riskitekijöihin, joita taloudelliset haasteet tyypillisesti lisäävät.

Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa ”Mielenterveyshäiriöt ja työmarkkinatulemat” -hanketta. Tutkimusta ovat rahoittaneet myös Lundbeckfonden, Stanley Medical Research Institute ja Euroopan tutkimusneuvosto.

Antibioottiresistenssin tilanne Suomessa vielä verrattain hyvä - tilanne voi muuttua nopeasti

Ke, 18/11/2020 - 10:43

Antibioottiresistenssin tilanne on Suomessa edelleen hyvä muuhun Eurooppaan verrattuna, kertovat tuoreet seurantaraportit. Hyvästä tilanteesta huolimatta useille eri antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä lisääntyy koko ajan myös Suomessa. Koronapandemian myötä resistenssitilanteen seurannasta on tullut entistä tärkeämpää.

Laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuotavien Escherichia coli- ja Klebsiella pneumoniae -bakteerien osuudet ovat olleet kasvussa Suomessa. Beetalaktaamaasi-entsyymit muuttavat bakteerit vastustuskykyisiksi tiettyjä beetalaktaamiryhmän antibiootteja vastaan. Escherichia coli- ja Klebsiella pneumoniae-bakteerit ovat yleisiä virtsatieinfektioita aiheuttavia bakteereita.

Myös karbapeneemi-ryhmän antibiooteille vastustuskykyisten enterobakteerien (CRE/CPE) määrä Suomessa on viime vuosina ollut kasvussa, vaikka määrä edelleen on melko vähäinen. CPE-bakteerit aiheuttavat hankalasti hoidettavia infektioita esimerkiksi tehohoitopotilailla.

Eurooppalaisittain erittäin huolestuttavaa on vankomysiiniantibiootille vastustuskykyisien VRE-bakteerien yleistyminen. Vuonna 2019 VRE-bakteerien osuus oli 18,3 prosenttia, kun vuonna 2015 sen osuus oli 10,5 prosenttia.

Suomessa vuonna 2018 havaittu VRE-bakteerin lisääntyminen pysähtyi vuonna 2019. VRE aiheuttaa infektioita potilailla, joiden puolustuskyky on erityisen heikentynyt.

- Vaikka Suomen antibioottiresistenssitilanne on edelleen Eurooppalaisittain hyvällä tasolla, myös meidän on oltava valppaana ja seurattava tilannetta tarkasti. Tilanne voi muuttua nopeastikin, jos ehkäisy- ja torjuntatoimet eivät ole riittäviä, toteaa THL:n erikoistutkija Kati Räisänen.

Antibioottiresistenssi on jäänyt monilta osin koronakriisin jalkoihin, vaikka sekin on edelleen kiireellistä huomiota ja toimia vaativa maailmanlaajuinen kriisi. Vaarana on, että globaali koronapandemia lisää myös antibioottiresistenssiä. Näin voi käydä, jos antibiootteja käytetään tarkoituksettomasti koronavirusinfektiota sairastaville potilaille tai jos sairaalakäyntien lisääntyessä sairaalahoitoon liittyvät moniresistenttien bakteerien aiheuttamat infektiot lisääntyvät.

- Resistenssin seurannasta on tullut koronapandemian myötä entistä tärkeämpää, Kati Räisänen alleviivaa.

Antibiootti- eli mikrobilääkeresistenssillä tarkoitetaan bakteerin kykyä vastustaa antibioottia, jolla on aiemmin pystytty parantamaan kyseisen bakteerin aiheuttama infektio. Resistenssi heikentää antibioottien tehoa, jolloin tavallistenkin infektioiden hoito voi vaikeutua ja hoidoista tulee pidempiä ja kalliimpia.

Euroopan antibioottipäivää vietetään 18.11.

Apteekeilta hieno potti maailman lapsille

Ma, 16/11/2020 - 11:22

Suomen Apteekkariliitto osallistui tänäkin vuonna toisena pääyhteistyökumppanina Nenäpäivä-keräykseen. Apteekit ympäri Suomen ovat loka-marraskuussa keränneet lahjoituksia maailman heikoimmassa asemassa oleville lapsille. 

- Kehitysmaissa lapset ovat vaarassa jäädä ilman elintärkeitä rokotteita koronan vuoksi. Apteekit ymmärsivät tilanteen vakavuuden ja keräsivät huikean potin, jotta muut vakavat taudit eivät leviäisi, kommentoi Brand Manager Elina Aaltonen Apteekkariliitosta.

Apteekkariliiton jäsenapteekit ovat osallistuneet Nenäpäivään myymällä Neniä ja lahjoittamalla osan APTEEKKI-tuotesarjan hoitavien nenäsuihkeiden myynnistä. Lisäksi apteekit ovat kannustaneet asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan mukaan erilaisilla tempauksilla, joita on järjestetty vastuullisesti koronaepidemian rajoitusten puitteissa.

- On ollut mahtavaa seurata, kuinka apteekit ovat jälleen tänä vuonna olleet suurella sydämellä ja entistä innokkaampina mukana Nenäpäivässä, kiittelee Nenäpäivä-säätiön kumppanuuspäällikkö Johanna Mäkelä.

– Apua tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan, sillä koronaviruksen aiheuttama tilanne voi vaikuttaa kehitysmaiden lasten tulevaisuuteen hyvin dramaattisesti. Koulutie saattaa katketa kokonaan tai elintärkeä rokote jäädä saamatta vallitsevan tilanteen vuoksi. Apteekkariliiton ja apteekkien yhteisesti keräämällä upealla potilla järjestömme voivatkin esimerkiksi jakaa lääkkeitä tappavia tauteja vastaan kymmenille tuhansille lapsille. Kiitos jokaiselle, joka on omalla panoksellaan ollut mukana kerryttämässä tätä keräyssummaa, Mäkelä jatkaa.

Kampanja huipentui perjantaina vietettyyn Nenäshow-hyväntekeväisyyslähetykseen, jossa julkaistiin apteekkien keräämä potti, 60 190 euroa. Kokonaisuudessaan keräyspottiin kertyi peräti 3 331 704 euroa. Se on 1 252 577 euroa enemmän kuin viime vuonna ja suurin potti vuosikausiin.

Apteekkien yhteinen nettilipas löytyy verkosta osoitteesta nenäpäivä.fi/apteekki ja sinne voi lahjoittaa vuoden loppuun asti.

Suomalaiset nuoret käyttävät eurooppalaisnuoria harvemmin päihteitä

Pe, 13/11/2020 - 08:45

Raittiiden, alkoholia juomattomien 15–16-vuotiaiden nuorten osuus on kasvanut Suomessa ja lähes koko Euroopassa vuodesta 1995 vuoteen 2019, kertoo laaja koululaisten päihteiden käyttöä seuraava EPSAD-tutkimus.

Suomalaisnuoret käyttävät alkoholia keskimäärin muita eurooppalaisnuoria harvemmin. Muissa Pohjoismaissa Tanskaa lukuunottamatta luvut ovat vieläkin paremmat.

Suomessa myös humalajuominen on vähentynyt nopeammin kuin Euroopassa keskimäärin. Huolestuttavaa kuitenkin on, että Suomessa ja Pohjoismaissa alkoholia käyttävät nuoret juovat kerralla edelleen selvästi enemmän kuin eurooppalaiset nuoret keskimäärin.

Myös tupakoinnin suosio nuorten keskuudessa on vähentynyt tasaisesti koko 2000-luvun. Suomessa päivittäin tupakoivia nuoria on vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin.

Viime vuosina sähkösavukkeiden käyttö on yleistynyt perinteisten savukkeiden rinnalla. Suomalaisnuoret käyttävät sähkösavukkeita kuitenkin vähemmän kuin eurooppalaiset nuoret keskimäärin.

Huumekokeilut kasvussa

Yleisimmin käytetty huume Suomessa ja muualla Euroopassa on kannabis. Kannabiksen käyttö on suomalaisnuorilla harvinaisempaa kuin Euroopassa keskimäärin, mutta kannabis- sekä muut huumekokeilut ovat Suomessa lisääntyneet hieman viime vuosina toisin kuin Euroopassa keskimäärin.

Alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäyttö on hieman lisääntynyt viime vuosina suomalaisilla, kuten muillakin pohjoismaisilla 15–16-vuotiailla nuorilla. Yhteiskäytön yleisyys oli suomalaisnuorilla vuonna 2019 Euroopan keskitasoa ja muita Pohjoismaita yleisempää. Samoin rauhoittavien ja unilääkkeiden käyttö ilman lääkärin määräystä oli suomalaisnuorilla Euroopan keskitasoa yleisempää.

Muiden huumeiden käyttö oli suomalaisnuorilla Euroopan keskitasoa harvinaisempaa.

Tulokset käyvät ilmi laajasta eurooppalaisesta ESPAD-tutkimuksesta (European School Survey Project on Alcohol and other Drugs). ESPAD-tutkimus on tehty vuodesta 1995 alkaen neljän vuoden välein 23–39 Euroopan maassa. Vuonna 2019 kyselyyn osallistui 99 647 nuorta 35 maasta. Kyselyyn osallistuvat tutkimusvuonna 16 vuotta täyttävät koululaiset, jotka ovat Suomessa peruskoulun yhdeksännellä luokalla.

Neljän viikon viivästys syöpähoidoissa lisää kuoleman vaaraa

Pe, 06/11/2020 - 08:55

Jo muutaman viikon viivästys syöpähoitojen aloittamisessa voi tuoreen tutkimuksen mukaan heikentää potilaan ennustetta ja suurentaa kuolleisuutta. Tulos on huolestuttava etenkin nyt, kun koronaepidemia vaikeuttaa monien sairauksien ja myös syövän hoitoja.

Tutkimuksessa analysoitiin 34 syöpätutkimuksen ja yli 1,2 miljoonan potilaan tietoja, ja niiden perusteella jokainen neljän viikon viivästys hoidoissa suurensi syöpäkuoleman vaaraa 6–13 prosenttia. Riski myös suureni mitä pitempään hoitoja joutui odottamaan. Tulokset koskevat virtsarakko-, rinta-, suolisto-, keuhko-, kohdunkaula-, sekä pään ja niskan alueen syöpiä.

Leikkaushoidoissa neljän viikon viivästys liittyi 6–8 prosenttia suurempaan kuolleisuuteen, mutta sädehoidoissa ja kemoterapiassa vaikutus oli paikoin suurempi. Esimerkiksi sädehoidon aloittaminen neljä viikkoa myöhemmin liittyi 9 prosenttia suurempaan ja pään ja niskan alueen syöpien liitännäishoitojen viivästyminen 13 prosenttia suurempaan kuolleisuuteen tutkimusten seurantojen aikana.

Tutkijat pitävät tuloksia huolestuttavina, mutta muistuttavat, että osa yhteyksistä voi seurata muustakin kuin hoidon viivästymisestä. Viivästys voi myös johtua potilaan heikosta terveydentilasta ja muista seikoista, jotka vaikuttavat myös kuolleisuuteen.

Hiljattain julkaistiin myös tutkimus, jonka mukaan syöpäseulontoja on monissa maissa keskeytetty tai lykätty koronavirusepidemian takia. Tämän takia syöpädiagnooseja tehdään tavallista myöhemmin, mikä todennäköisesti tulee myös lisäämään syöpäkuolemia. Myös Suomessa syöpäseulontoja on keskeytetty monissa kunnissa koronavirusepidemian takia. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat kunnittain. Epidemian takia ihmiset myös arkailevat seulontoihin menoa, vaikka niitä järjestettäisiin.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä

Ibuprofeeni vaikuttaa parasetamolia tehokkaammalta pienten lasten kivun ja kuumeen hoidossa

Ti, 03/11/2020 - 09:31

Parasetamolia suositellaan ensisijaisesti pienten lasten kivun lievitykseen ja kuumeen alentamiseen, mutta tuoreen katsaustutkimuksen perusteella ibuprofeeni näyttäisi olevan tässä tehokkaampi. Kumpaankaan lääkitykseen ei näytä liittyvän merkittäviä haittavaikutuksia ainakaan lyhyessä käytössä.

Yhdeksäntoista tutkimuksen ja yli 240 000 alle kaksivuotiaan lapsen tietoihin perustuvat havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä ibuprofeenia on vältetty pikkulasten hoidossa, koska sen on ajateltu aiheuttavan enemmän haittavaikutuksia.

Tulokset julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja niiden perusteella ibuprofeeni laski kuumetta tehokkaammin neljässä tunnissa sekä myös 4–24 tunnin seurannassa. Samoin lasten kivut helpottivat paremmin ibuprofeenilla. Haittavaikutukset olivat harvinaisia eikä lääkityksissä ollut eroja niiden suhteen.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa ja etenkin alle puolivuotiaiden lääkityksistä kaivattaisiin lisää tietoa. Tässä tutkimuksessa tietoa niin pienten lasten hoidoista oli liian vähän, jotta lääkitysten eroista voitaisiin sanoa mitään varmaa. Näin ollen onkin turvallisinta, että alle kuuden kuukauden ikäisiä hoidetaan jatkossakin parasetamolilla.

Suolistosyövän riskiä voi pienentää elintavoilla – etenkin ruokavalio tärkeä

Ma, 02/11/2020 - 11:47

Oikeanlainen ruokavalio voi tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa välttymään suolistosyövältä. Myös monet lääkkeet vaikuttavat sairastumisriskiin, Gut-lehden julkaisemat tulokset osoittavat. Tiedot perustuvat yli 80 meta-analyysitutkimuksen analyysiin.

Suolistosyövän riskiä pienentää etenkin kasvispainotteinen ruokavalio, jossa on kuituja, folaatteja ja magnesiumia sekä maitotuotteita ja soijaa. Lääkeaineista sairastumisriskiä pienentävät aspiriini- ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet sekä NSAID-tulehduskipulääkkeet.

Runsas lihan ja varsinkin punaisen lihan ja teollisten lihavalmisteiden syöminen suurentaa sairastumisriskiä kuten myös alkoholin käyttö. Kummassakin tapauksessa riski on sitä suurempi mitä enemmän niitä käyttää.

Tutkimuksissa näkyi myös viitteitä monien muiden ruoka-aineiden ja lääkkeiden vaikutuksista, mutta varsinainen tutkimusnäyttö oli lopulta hyvin köykäistä.

Suomessa suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä. Vuosittain siihen sairastuu noin 3 300 suomalaista. Kaksi kolmannesta tapauksista todetaan yli 65-vuotiailla.

Suolistosyövän kehittymiseen menee ainakin 15 vuotta, joten elintavoilla on keskeinen merkitys niiden ehkäisyssä. Tutkimusten mukaan kasvispainotteinen ja monipuolinen ruokavalio pienentää todennäköisesti kaikkien syöpien vaaraa.