Apteekki.fi syöte

Tilaa syöte syöte Apteekki.fi syöte
Apteekki-sivustolta löydät tietoa terveydestä, hyvinvoinnista ja sairauksien hoidosta. Apteekkihausta löydät helposti apteekkien yhteystiedot ja luotettavat suomalaiset verkkoapteekit. Lääkekorvauslaskurin avulla selvität lääkkeiden ajantasaiset hinnat, korvaustiedot ja vaihtokelpoiset lääkkeet.
Syötteen kokonainen osoite. 31 min 54 s sitten

Influenssaepidemian huippu vasta tulossa – rokote kannattaa ottaa viimeistään nyt

To, 20/02/2020 - 11:23

Influenssatartuntojen määrä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan jo ylittänyt epidemiakynnyksen, mutta tartuntoja on toistaiseksi aiempia vuosia vähemmän. Epidemiahuippu osunee tänä vuonna vasta maaliskuulle.

- Influenssaa on todettu eri puolilta Suomea ja kaiken ikäisillä, mutta influenssa-aktiivisuudessa on alueellisia eroja. Tällä hetkellä influenssa-aktiivisuus on korkeaa Pohjois-Karjalassa ja suuressa osassa maata kohtalaista, kertoo THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Influenssavirukset muuntautuvat jatkuvasti, joten rokote pitää ottaa joka vuosi. Rokote on ilmainen 65 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville. Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessa tai neuvolassa.

Riskiryhmiin kuulumattomat voivat tiedustella rokotusjärjestelyistä oman terveysaseman lisäksi myös yksityisiltä lääkäriasemilta. Useat työnantajat tarjoavat henkilökunnalleen ilmaisen influenssarokotteen.

- Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Rokotteen ottaminen ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa, sekä omaa terveyttä että lähipiiriä, muistuttaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Lisätyillä sokereilla yhteys naisten unettomuuteen

Ke, 19/02/2020 - 12:17

Paljon lisättyjä sokereita ja ns. huonoja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi olla yksi unettomuuden aiheuttaja naisilla. Ruokavaliomuutokset voisivatkin auttaa paitsi unettomuuden ehkäisyssä myös sen hoidossa, tuoreet tutkimustulokset vihjaavat.

Tulosten perusteella unettomuus on yleisempää naisilla, joiden ruokavaliossa on paljon lisättyjä sokereita, tärkkelystä ja vaaleaa prosessoitua viljaa. Tällaista ruokavaliota noudattavat myös alkoivat kärsiä unettomuudesta seurannan aikana muita todennäköisemmin.

Uniongelmia oli muita vähemmän naisilla, jotka söivät säännöllisesti hedelmiä, kasviksia, täysjyväviljoja ja muita ruokia, joissa on runsaasti ravintokuituja.

Jos yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot varmistetaan lisätutkimuksissa, unettomuuden kanssa kamppailevat voisivat saada apua ruokavalion muutoksista. Huonojen hiilihydraattien vähentäminen ja niiden korvaaminen täysjyväviljalla ja kuitupitoisilla ruoilla on muutenkin hyväksi terveydelle.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Siihen osallistui 78 000 vaihdevuodet ylittänyttä yhdysvaltalaisnaista, joiden ruokavalio ja unettomuusoireet kartoitettiin tutkimuksen alussa sekä kolmivuotisen seurannan päätteeksi.

Uutispalvelu Duodecim

Suomalaiset ovat tyytyväisiä apteekkipalveluihin

Ke, 19/02/2020 - 10:46

Erityisen tyytyväisiä suomalaiset ovat apteekin henkilökunnan ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Apteekki onkin Suomen ylivoimaisesti käytetyin terveyspalvelu ja lääketiedon lähde. Jopa 70 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ilmoitti apteekin henkilökunnan tärkeimmäksi lääketiedon lähteeksi.

Asiointi apteekissa koetaan helpoksi. Apteekki on ainut terveyspalvelu, johon pääsee ilman ajanvarausta ja kuudelle kymmenestä apteekki on myös lähin terveyspalvelu. Tutkimuksen mukaan 80 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä apteekkien kokokonaismäärään. Kiitosta suomalaiset antavat myös apteekkien aukio-oloajoista, jotka ovat viime vuosina pidentyneet keskimäärin 58 viikkotuntiin. Apteekkia valittaessa tärkeimmät kriteerit ovatkin sijainti ja auki-oloajat.

Suomalaisten apteekkiasiointi 2020 -seurantatutkimuksen toteutti Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta Taloustutkimus Oy. Tutkimusotos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan 18–70-vuotiasta väestöä.

Kännykkäsovellukset eivät ole luotettavia ihosyövän tunnistamisessa

Ma, 17/02/2020 - 11:23

BMJ-lehden julkaisemassa tutkimuskatsauksessa arvioitiin kaikki tähän mennessä tehdyt tutkimukset, joissa kännykkäsovellusta testattiin ihosyövän tunnistamisessa. Tutkimuksia löytyi yhdeksän ja niissä tutkittiin kuutta eri sovellusta.

Tutkimukset olivat pieniä, menetelmällisesti puutteellisia ja niiden tulokset olivat hyvin epätarkkoja. Esimerkiksi monissa tapauksissa tunnistamisessa käytettävät ihokuvat olivat asiantuntijoiden valitsemia eivätkä kuvastaneet tosielämän tilanteita. Joissain tapauksissa sovellusten tarjoamat tulkinnat erosivat silloinkin, kun ne tulkitsivat samoja kuvia.

Luotettavimmankin tutkimuksen perusteella sovellus ei tunnistanut vaarallisia eikä harmittomia ihomuutoksia riittävän tarkasti. Tutkijat kirjoittavat, että hypoteettisessa tuhannen potilaan ryhmässä, jossa 3 prosentilla on melanooma, 4 riskitapausta 30:sta jäisi tunnistamatta. Samassa ryhmässä 200 käyttäjää saisi tulokseksi virheellisen syöpäepäilyn. Todennäköisesti sovellukset olisivat pärjänneet vielä huonommin, jos niitä olisi testattu oikeilla potilailla todellisissa käyttötilanteissa.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät tutkimusnäyttöä niin puutteellisena, että tutkituista sovelluksista ei ole apua syöpään viittaavien ihomuutosten tunnistamisessa. Pahimmassa tapauksessa niistä voi olla jopa haittaa, jos käyttäjät sivuuttavat vaaralliset ihomuutokset väärien tulosten takia.

Uutispalvelu Duodecim

Alkoholi ja tupakka raskauden aikana merkittäviä kätkytkuoleman riskitekijöitä

Ke, 12/02/2020 - 08:43

Raskauden aikana tupakointia ja alkoholin käyttöä jatkavat naiset suurentavat lapsensa riskiä menehtyä kätkytkuolemaan. Riskit näkyvät, jos tupakointia ja alkoholin käyttöä ei lopeta viimeistään ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 12 000 äitiä ja raskautta seurattiin vuosina 2007–2015. Mukaan tutkimukseen värvättiin Etelä-Afrikasta ja Yhdysvalloista naisia, jotka elivät seuduilla, joissa raskaudenaikainen alkoholin käyttö ja kätkytkuolemat olivat yleisiä.

Tulosten perusteella raskauden aikana tupakoiminen liittyi viisinkertaiseen ja alkoholin käyttö nelinkertaiseen kätkytkuoleman riskiin, mutta riski oli vielä suurempi, jos äiti sekä tupakoi että joi. Tällöin kätkytkuoleman riski oli peräti kaksitoista kertaa suurempi kuin naisilla, jotka olivat raittiita ja savuttomia raskauden ajan tai lopettivat tupakoinnin ja alkoholin käytön raskauden alkuvaiheissa. Syntymää seuraavan vuoden aikana todettiin yhteensä 28 kätkytkuolemaa.

Kätkytkuolema tarkoittaa terveenä pidetyn vauvan äkillistä ja selittämätöntä kuolemaa. Niiden perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta mm. aivojen serotoniinin puutetta on epäilty. Kätkytkuoleman vaaraa voi pienentää nukuttamalla vauva selällään. Vatsalleen nukuttamista tulisi välttää. Suomessa sattuu vuosittain noin parikymmentä kätkytkuolemaa.

Valistuksesta huolimatta joka seitsemäs suomalaisnainen tupakoi raskauden aikana. Heistä valtaosa tupakoi koko raskausajan. Tupakka- ja alkoholialtistus on lukuisilla tavoin haitallista sikiön kehitykselle ja lapsen myöhemmälle terveydelle.

Uutispalvelu Duodecim

Kananmunien terveysriskit luultua vähäisempiä

To, 06/02/2020 - 16:23

Kananmunia pidettiin pitkään sydänriskinä, mutta tutkimustiedon kertyessä suhtautuminen on muuttunut. Tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat muuttunutta käsitystä, ja osoittavat kananmunat sydänterveyden kannalta turvallisiksi, vaikka niitä söisi päivittäin.

Tulokset perustuvat lähes 180 000 henkilön terveystietoihin 50 eri maasta, ja niiden perusteella kananmunien syöminen ei vaikuta haitallisesti veren kolesterolitasoihin eikä suurenna sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kananmunien syöminen ei myöskään suurentanut riskiä menehtyä seurantojen aikana. Riskejä ei havaittu analyysissa, jossa vähintään seitsemän kananmunaa viikoittain syöviä verrattiin henkilöihin, jotka söivät niitä hyvin harvoin.

Tutkimuksessa käytettiin aineistoja kolmesta suuresta tutkimuksesta, ja kahdessa niistä tarkasteltiin sydän- ja verisuonitauteja jo sairastavia. Myöskään heillä kananmunien syömiseen ei liittynyt haittoja.

Kananmunien uskottiin pitkään altistavan sydänoireille, koska ne sisältävät paljon kolesterolia. Ravinnon kolesterolin ajateltiin nostavan veren kolesterolipitoisuuksia ja sitä kautta myös lisäävän sydänoireita, mutta tutkimustiedon lisääntyessä vaikutus on osoittautunut korkeintaan vähäiseksi. Kananmunat on havaittu sydänoireiden kannalta turvallisiksi myös suomalaistutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Uusi tablettimuotoinen lääke tulossa tyypin 2 diabeteksen hoitoon

Ma, 03/02/2020 - 11:41

Euroopan lääkeviranomainen EMA suosittelee myyntiluvan myöntämistä ensimmäiselle oraaliselle GLP-1 -analogille tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Toistaiseksi GLP-1 -agonistit ovat olleet injektoitavia valmisteita.

Semaglutide sai myyntiluvan Yhdysvalloissa viime syyskuussa. Euroopan komissio myöntänee sille pian unionin sisäisen myyntiluvan.

Semaglutide kuten muut GLP-1 -agonistit, toimivat elimistön omien suolistohormonien tapaan. Ne laskevat verensokeria stimuloimalla haiman kautta tapahtuvaa glukoosin poistumista ja estävät verensokeria nostavan glukagonihormonin erittymistä.

Injektoivat GLP-1 -agonistit ovat käypähoitosuosituksen mukaan niin sanottuja kakkosvaiheen lääkkeitä lievässä tai oireettomassa tyypin 2 diabeteksessa. Ensisijaisena lääkehoitona suositellaan metformiinia.

GLP-1 -agonistien etuna tehokkuuden lisäksi, on niiden suotuisa vaikutus painoon. Käyttöä on rajoittanut lähinnä tuotteiden korkea hinta.

Tupakoinnin lopettaminen pidentää diabeetikon elinikää vaikka paino nousisi

Pe, 31/01/2020 - 10:51

Tyypin 2 diabetesta potevat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja sen takia heidän olisi tärkeää lopettaa tupakointi. Tuoreen tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaminen pidentää heidän elinikäänsä riippumatta siitä nouseeko paino tupakoinnin lopettamisen seurauksena.

Lancet Diabetes & Endocrinology -lehden julkaisemassa tutkimuksessa hyödynnettiin kahden suuren seurantatutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat yhteensä yli 170 000 miehen ja naisen terveystiedoista, jotka kerättiin vuosina 1976–2014 ja 1986–2014.

Kun tutkijat analysoivat vuosien varrella kerätyt seurantatiedot, he havaitsivat tupakoinnin lopettaneiden kuolleisuuden olleen seurannan aikana 30–50 prosenttia vähäisempää kuin tupakointia jatkaneiden, vaikka he olisivat lihoneet tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Lihominen vaikutti eri tavalla analyysissa, jossa keskityttiin sydän- ja verisuonitautiriskiin. Tupakoinnin lopettaminen kyllä pienensi sairastumisriskiä, mutta vain potilailla, joiden paino pysyi ennallaan. Lihominen ilmeisesti kumosi tupakoinnista saadut hyödyt tältä osin.

Kokonaisuudessaan tulokset osoittavat, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa tyypin 2 diabetesta sairastaville riippumatta siitä, miten se vaikuttaa heidän painonkehitykseensä. Sydän- ja verisuonitautien lisäksi tupakointi altistaa keuhkosyövälle ja monille muille sairauksille ja niistä johtuville kuolemille, joten tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina.

Tupakointi on Suomessa vähentynyt huomattavasti edeltävien vuosikymmenten aikana, mutta yhä 14 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista tupakoi päivittäin. Maailmanlaajuisesti tupakointi aiheuttaa vuosittain noin 7 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Suomessa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee vuosittain noin 4 000 henkeä.

Uutispalvelu Duodecim

Pitkät työviikot yhteydessä korkeaan verenpaineeseen

Ti, 21/01/2020 - 15:44

Pitkiä työpäiviä ja työviikkoja tekevät toimistotyöntekijät kärsivät muita todennäköisemmin korkeasta verenpaineesta. Kanadalaistutkimuksen perusteella yhteys koskee myös ns. piilevää korkeaa verenpainetta, joka jää havaitsematta lääkärin vastaanotolla.

Hypertension-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 3 500 kanadalaisen toimistotyöntekijän toistuviin verenpainemittauksiin, jotka tehtiin kolmena ajankohtana viisivuotisen seurannan aikana.

Yli 49 tuntia viikossa työskentelevien verenpaine oli korkea noin 70 prosenttia todennäköisemmin kuin keskimäärin 35-tuntisia työviikkoja tekevien, tulokset osoittivat. Yhteys koski aamulla valvotuissa oloissa tehtyjä sekä työpäivän aikana automaattimittarilla otettuja lukemia.

Tutkijoiden mukaan työstressi ja elintavat eivät selittäneet tuloksia. Myöskään sosioekonomiset seikat, diabetes tai perinnölliset sydänriskit eivät olleet yhteyksien taustalla. Yksi mahdollinen selitys ilmiölle voi olla univaje, minkä tiedetään lisäävän korkean verenpaineen riskiä. Ennen lisätutkimuksia mekanismista ei kuitenkaan ole varmuutta.

Pitkiä työviikkoja painavien on aiemmin havaittu sairastuvan muita todennäköisemmin myös sydän- ja verisuonitauteihin, aivoverenkiertohäiriöihin ja mahdollisesti masennukseen.

Uutispalvelu Duodecim

Pienhiukkaspäästöt yhteydessä luultua useampiin sairauksiin

Ti, 14/01/2020 - 10:02

Hengitysilman pienhiukkaset saattavat altistaa monille sairauksille, joiden ei ole tiedetty liittyvän pienhiukkasaltistukseen. Yhteydet näkyvät jo pitoisuuksilla, jotka ovat nykyisiä suosituksia pienempiä.

PM2,5-pienhiukkaset on tätä ennen yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja hengityssairauksien aiheuttamiin oireisiin ja kuolemiin, mutta tuoreiden yhdysvaltalaistulosten valossa ne saattavat myös suurentaa riskiä joutua sairaalahoitoon sepsiksen eli verenmyrkytyksen, neste- ja elektrolyyttitasapainon häiriöiden sekä munuaisten vajaatoiminnan vuoksi. Myös muun muassa Parkinsonin tautiin, diabetekseen, laskimotulehduksiin ja laskimoveritulppiin liittyvät sairaalahoidot liittyivät pienhiukkaspitoisuuksien suurenemiseen, mikä on havaittu myös aiemmissa tutkimuksissa.

Valtaosa havaituista yhteyksistä nähtiin jo pitoisuuksilla, jotka alittavat WHO:n nykyiset 24 tunnin altistukselle asettamat raja-arvot, mikä viittaa rajojen olevan liian korkeita. Samansuuntaisia tuloksia on viime vuosina saatu muissakin tutkimuksissa, ja WHO onkin arvioimassa suosituksiaan uudelleen. Työn odotetaan valmistuvan vuoden 2020 aikana.

Suomeen merkittävä osa pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta, mutta paikallisesti autoliikenne ja puun pienpoltto voivat olla merkittäviä pienhiukkasten lähteitä.

Tutkimus perustuu rekisteritietoihin yli 95 miljoonasta vuosina 2000–2012 tehdystä sairaalakäynnistä. Tiedot yhdistettiin koko Yhdysvallat kattaviin ilmansaastetietoihin.

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ 2019;367:l6258)

Laihtuminen pienentää yli 50-vuotiaden rintasyöpäriskiä

Ti, 07/01/2020 - 15:10

Laihduttaminen pienentää yli 50-vuotiaiden naisten riskiä sairastua rintasyöpään, mutta vain jos karistetut kilot eivät kerry takaisin muutaman vuoden kuluttua. Tiedot käyvät ilmi katsauksesta, jossa yhdistettiin kymmenen tutkimuksen ja 180 000 naisen terveystiedot.

Tulosten perusteella yli 50-vuotiaat naiset, jotka laihtuivat 2–4,5 kiloa, sairastuivat rintasyöpään 13 prosenttia epätodennäköisemmin kuin naiset, jotka eivät laihtuneet. Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos kiloja karisi enemmän. Yli 9 kiloa laihtuneiden sairastumisriski oli jo 26 prosenttia pienempi, tulokset osoittivat.

Naisten painonkehitystä selvitettiin tutkimusten alussa sekä noin 5 ja 9 vuotta myöhemmin. Rintasyöpäriskin pienentyminen nähtiin naisilla, jotka saavuttivat pitkäaikaisen laihtumisen. Muutaman kilon takaisin kertyminen ei muuttanut tulosta, kunhan painoa oli silti pudonnut runsaasti.

Lihavuus on tiedetty rintasyövän riskitekijäksi, mutta laihduttamisen vaikutukset yli 50-vuotiaiden sairastumisriskiin ovat jääneet vähemmälle tutkimukselle. Nyt julkaistut havainnot perustuvat kuitenkin riittävän suureen potilasjoukkoon, jotta laihtumisen voi sanoa pienentävän rintasyövän riskiä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä Suomessa. Siihen sairastuu noin 5 000 naista vuosittain. Rintasyöpä on yleistynyt, mutta tehokkaiden hoitojen ja varhaisen toteamisen ansiosta 90 prosenttia potilaista on elossa vielä viisi vuotta diagnoosista.

Uutispalvelu Duodecim


Aspiriini saattaa ehkäistä iäkkäiden syöpäkuolemia

To, 02/01/2020 - 15:28

Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat että, aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappolääkkeet voivat säännöllisesti käytettynä pienentää yli 65-vuotiaiden riskiä menehtyä syöpään. Yhteys koskee varsinkin suolistosyöpiä, mutta myös muita syöpätyyppejä.

  Yli 146 000 keskimäärin 66-vuotiaan 13-vuotiset seurantatiedot viittaavat suojavaikutuksen kehittyvän, kun asetyylisalisyylihappoa käytetään vähintään kolmesti viikossa. Tällöin riski menehtyä syöpään seurannan aikana oli 15–30 prosenttia pienempi kuin osallistujilla, jotka eivät käyttäneet lääkkeitä. Myös kokonaiskuolleisuus oli säännöllisillä käyttäjillä alhaisempi seurannan aikana.

Yhteys koski kaikkia syöpiä, mutta erityisesti paksu- ja peräsuolen syöpiä sekä maha-suolikanavan syöpiä. Asetyylisalisyylihapon on aiemmissa tutkimuksissa havaittu myös ehkäisevän kyseisten syöpien syntyä.

Tutkijat eivät tiedä, mistä mahdollinen suojavaikutus johtuu, mutta asetyylisalisyylihappo voi muun muassa vähentää tulehdusta, mikä voi selittää ilmiön. Mahdollisten syöpähyötyjen lisäksi pitkäaikainen asetyylisalisyylihappokuuri voi kuitenkin aiheuttaa myös vatsahaavoja ja muita suolistovaivoja. Tämän vuoksi sen aloittamista pitää punnita tarkoin, jotta siitä olisi enemmän hyötyä kuin haittaa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Syöpään sairastuu vuosittain noin 30 000 suomalaista. Naisten yleisimmät syövät ovat järjestyksessä rintasyöpä, suolistosyöpä ja keuhkosyöpä. Miehillä yleisimmät ovat eturauhas-, keuhko- ja suolistosyöpä.

Statiinilääkityksen lopettaminen lisää yli 75-vuotiaiden sydänoireita

Ti, 31/12/2019 - 10:06


Statiini-kolesterolilääkkeet ehkäisevät sydänoireita nuoremmissa ikäryhmissä, mutta tutkimusnäyttö yli 75-vuotiailla on ollut epäselvempää. Tuoreen tutkimuksen perusteella ennaltaehkäisevä lääkitys näyttäisi kuitenkin olevan paikallaan myös heillä, sillä lääkityksen lopettaminen lisää yli 75-vuotiaiden riskiä sairastua sairaalahoitoa vaativiin sydän- ja verisuonitautioireisiin.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä ja perustuu 120 000 yli 75-vuotiaan statiinilääkityksellä olevan seurantaan. Osallistujat eivät olleet vielä sairastuneet sydän- ja verisuonitauteihin seurannan alkaessa. Osallistujista 14 prosenttia lopetti statiinilääkityksensä ja yhteensä viisi prosenttia kaikista osallistujista joutui sairaalahoitoon sydän- ja verisuonitaudin vuoksi.

Lääkityksen lopettaneiden riski joutua sairaalahoitoon oli tulosten perusteella noin kolmanneksen suurempi kuin statiinilääkityksellä jatkaneiden. Sairaalahoidot johtuivat sepelvaltimotautioireista ja aivoverenkiertohäiriöistä.

Tulokset viittaavat ennaltaehkäisevän statiinilääkityksen hyötyihin yli 75-vuotiailla, mutta lääkitysten lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi niitä olisi hyvä tulkita varoen ennen kuin tulokset varmistetaan laadukkaissa lisätutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim

(European Heart Journal 2019;40:3516–3525)

Pahanhajuinen hengitys on yleinen vaiva

Ma, 23/12/2019 - 14:16

Kuinka yleistä pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on, professori Marja Laine?

Jos puhutaan jatkuvasta, päivittäisestä pahanhajuisesta hengityksestä, arviolta 10–20 prosenttia aikuisista kärsii siitä.

Ihminen voi myös vain kuvitella, että hänellä on pahanhajuinen hengitys. Tämä voi rajoittaa elämää jopa niin, ettei uskalla kohdata ihmisiä.
Miten oman hengityksensä hajun voi selvittää?

Sitä ei oikein voi itse määrittää. Paras, halvin ja helpoin keino on kysyä joltakulta, johon luottaa ja jolla on hyvä hajuaisti. Se on iso luottamuskysymys – hengityksen haju on yksi viimeisistä tabuaiheista, joista ei puhuta tai uskalleta kysyä. Asian ei pitäisi jäädä vaivaamaan, ja suosittelenkin kysymään hammaslääkäriltä, onko tämä huomannut pahanhajuista hengitystä. Hammaslääkäreitä kouluttaessani ohjeistan myös heitä tiedustelemaan potilailta, onko hengityksen haju vaivannut tai onko joku huomauttanut siitä.
Mistä hengityksen paha haju johtuu?

Yleisimmin, 80–90 prosentissa tapauksista, pahanhajuinen hengitys on lähtöisin suusta. Suurin syy siihen on silmin havaittava kate kielen keski-takaosassa. Kate muodostuu bakteereista, ruuanjätteistä, syljestä ja kuolleista soluista. Bakteerit hajottavat valkuaisaineita, minkä sivutuotteena syntyy pahanhajuisia rikkiyhdisteitä.

Toiseksi yleisin pahanhajuisen hengityksen syy on ientulehdus tai hampaiden tuki­kudossairaus parodontiitti. Silloin samoja bakteereita kerääntyy ikenien alle ien­taskuihin.

Lisäksi kaikki suun sairaudet, joissa bakteereita kerääntyy, voivat aiheuttaa pahan­­hajuista hengitystä – esimerkiksi karies, hiivainfektio ja ­kuiva suu.

Paljon harvinaisempaa on, että hengityksen paha haju on peräisin suun ulkopuolelta, kuten ylähengitysteistä tai vatsasta.
Miten suusta peräisin olevaa halitoosia hoidetaan?

Ensin varmistetaan, että suu, hampaat ja ikenet ovat terveet. Kun kielen pinnalle kertyy katetta, kieli puhdistetaan kaksi kertaa päivässä raaputtimella. Sen lisäksi huolehditaan hyvästä suuhygieniasta, eli harjataan hampaat pehmeällä (sähkö)hammasharjalla ja fluoritahnalla kaksi kertaa päivässä sekä puhdistetaan hammasvälit vähintään kerran päivässä. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, kurlataan lisäksi halitoosin hoitoon tarkoitetulla suuvedellä kaksi kertaa päivässä. Järjestys on harjaus, hammasvälien puhdistus, kielen raaputtaminen ja kurlaus.
Miten kieli puhdistetaan?

Kate kertyy kielen keski-takaosaan, jota puhdistettaessa voi tulla yökkäysrefleksi. Puhdistaminen helpottuu ja refleksi heikkenee, kun kielen kärjestä puristaa esimerkiksi paperinenäliinalla ja vetää kieltä pidemmälle.

Kielen kate poistetaan raaputtimella hyvin hellä­varaisesti – kieli ei saa puhdistettaessa vahingoittua tai vuotaa verta. Markkinoilla on monenlaisia kielen raaputtimia, joista voi hammaslääkärin ohjeistuksella valita itselleen sopivan: on leveämpiä, kapeampia, korkeampia ja matalampia. Hammasharjaa en suosittele kielen puhdistamiseen, koska sen pitkät harjakset ­eivät pääse kunnolla kielen nystyjen väliin.

Kun kielen katteen saa pois, makuaistikin voimistuu. On tutkittu, että silloin ihminen käyttää vähemmän suolaa ruoan maustamiseen.
Mikä on paras tapa puhdistaa hammasvälit?

Suosittelen hammastikkua tai hammasväli­harjaa. Ne ovat tutkitusti tehokkaampia kuin hammaslanka.
Miten suuvettä käytetään?

Kutsun suuvesiä kurlausvesiksi, koska niitä pitää käyttää kurlaten. Pää kallistetaan taaksepäin ja kieli työnnetään ulos suusta, jotta vesi pääsee kielen keski-takaosaan. Se vaatii harjoittelua, mutta on opittavissa.

Suuvesissä on monia aktiivisia ainesosia, joista tärkein on rikkiyhdisteitä neutraloiva sinkki.

Alkoholia suuvesi ei saa sisältää, koska se kuivattaa suuta ja voi siten pahentaa halitoosia.
Miten toimia, jos hengitys ei raikastu kotikonstein?

Suosittelen varaamaan ajan hammaslääkärille, joka arvioi hoidon tarpeen. Hän voi tarvittaessa ohjata eteenpäin parodontologille, joka on erikoistunut ien- ja tukikudossairauksien hoitoon. Omalta halitoosi- ja sylkiklinikaltani ohjaan potilaita yleisimmin juuri parodontologille tai jos on syytä epäillä, että halitoosin syy on suun ulkopuolella, yleislääkärille tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille.

Asiantuntijana halitoosi- ja sylkiklinikan johtaja, professori, HLT Marja Laine, Academic Centre for Dentistry Amsterdam

Julkaistu Terveydeksi! 4/2019

Närästyslääkkeillä yhteys maha-suolitulehduksiin

Pe, 20/12/2019 - 09:00

Närästyksen hoidossa käytettävät protonipumpun estäjä -lääkkeet saattavat altistaa viruksen aiheuttamille maha-suolitulehduksille, jos lääkitys jatkuu pitkään, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Tutkijat vertasivat 230 000 lääkityksellä olevaa keskimäärin 70-vuotiasta lähes 630 000 terveeseen samanikäiseen, ja havaitsivat pitkäkestoisella lääkityksellä olevien sairastumisriskin lähes kaksinkertaiseksi. Tarkastelujakson aikana maha-suolitulehduksen sai 1,3 prosenttia protonipumpun estäjiä käyttävistä ja 0,7 prosenttia verrokeista. Tarkastelujakso oli yksi talvikausi, jolloin maha-suolitulehduksia aiheuttavat virukset ovat liikkeellä.

Tutkimuksessa ei huomioitu osallistujien ruokavaliota ja monia muita taustatekijöitä, jotka ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Jos havaittu sairastumisriski kuitenkin johtuu protonipumpun estäjistä, ne aiheuttavat tulosten valossa yhden maha-suolitulehduksen jokaista 153 lääkittyä kohden.

Aiemmissa tutkimuksissa protonipumpun estäjät on yhdistetty myös bakteerien aiheuttamiin maha-suolitulehduksiin. Lääkkeet toimivat vähentämällä haponeritystä vatsassa, joten on mahdollista, että tämä edistää haitallisten bakteerien toimintakykyä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2019;2:e1916205)

Marihuana altistaa jo nuorena aivoverenkiertohäiriöille

Ti, 17/12/2019 - 14:55

Marihuanaa ainakin kymmenenä päivä kuukaudessa käyttävät saattavat sairastua aivoverenkiertohäiriöihin muita todennäköisemmin. Yhteys havaitaan jo alle nelikymppisillä ja nuoremmilla, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu 44 000 yhdysvaltalaisen 18–44-vuotiaan kyselytutkimusvastauksiin. Osallistujista 14 prosenttia oli käyttänyt marihuanaa edeltävän kuukauden aikana.

Tulosten mukaan marihuanaa käyttävät olivat sairastuneet aivoverenkiertohäiriöön lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät kertoneet käyttävänsä sitä. Riski oli vielä hieman suurempi osallistujilla, jotka käyttivät marihuanaa ainakin kymmenen kertaa kuukaudessa.

Marihuanan käyttäjät myös tupakoivat ja käyttivät runsaasti alkoholia todennäköisemmin kuin muut, mutta marihuanan ja aivoverenkiertohäiriöiden yhteys näkyi senkin jälkeen, kun nämä huomiotiin analyysissa.

Aiemmissa tutkimuksissa on saatu samansuuntaisia tuloksia, mutta tulokset eivät silti riitä osoittamaan, että havaittu aivoverenkiertohäiriöiden ja marihuanan käytön yhteys johtuu vain ja ainoastaan marihuanasta. Aivoverenkiertohäiriöt ovat myös varsin harvinaisia nyt tutkituissa ikäryhmissä, joten riskit eivät yksilötasolla välttämättä ole kovin suuria. Käytön yleistyessä pienetkin riskit voivat tosin näkyä väestötasolla.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Jogurtti ja kuitu saattavat ehkäistä keuhkosyöpää

Ma, 16/12/2019 - 13:52

Paljon ravintokuituja ja jogurttia sisältävä ruokavalio saattaa muiden terveyshyötyjen lisäksi suojata keuhkosyövältä. Yhteys havaittiin analyysissa, jossa yhdistettiin kymmenen tutkimuksen ja yli 1,4 miljoonan potilaan tiedot.

Tulosten perusteella riski sairastua keuhkosyöpään yhdeksän vuoden seurannan aikana oli 15 prosenttia pienempi, jos henkilö söi paljon ravintokuituja, ja 19 prosenttia pienempi, jos ruokavaliossa oli paljon jogurttia. Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos sama henkilö söi paljon kuituja sekä jogurttia. Vertailukohtana olivat osallistujat, joiden ruokavaliossa oli vähiten kuituja ja jogurttia.

Yhteydet havaittiin riippumatta monista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista taustamuuttujista, kuten tupakoinnista ja osallistujien muusta ruokavaliosta.

Paljon kuituja sisältävä ruokavalio on aiemmin yhdistetty pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautien sekä suolistosyöpien riskiin. Samoin jogurtti voi joidenkin tutkimusten perusteella ehkäistä sydänoireita ja diabetesta, mutta tutkimuksista on vaikea päätellä, miltä osin vaikutukset johtuvat kyseisistä ruoka-aineista ja kuinka paljon muista seikoista. Kuituja on muun muassa täysjyväviljassa sekä kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa. Esimerkiksi kaurapuuro ja ruisleipä ovat hyviä kuidun lähteitä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä.

Tieto lääkekaton täyttymisestä muuttuu reaaliaikaiseksi

Ke, 11/12/2019 - 15:39

Aiemmin tieto lääkekaton eli vuosiomavastuun täyttymisestä on päivittynyt viiveellä, ja Kela on ilmoittanut siitä asiakkaalle kirjeitse, minkä jälkeen hän on voinut hakea Kelasta lisäkorvausta. Vuodenvaihteen jälkeen lisäkorvauksen saa jo heti lääkeoston yhteydessä apteekissa.

Lääkekatto nousee hieman, mutta alkuomavastuu ja lääkekorvaukset pysyvät ennallaan. Lääkekatto nousee ensi vuonna 577,66 euroon. Tänä vuonna kattosumma on 572 euroa.

Lääkekaton ylityttyä asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta lääkkeestä vain 2,50 euron omavastuun.

Lääkekorvausten vuosikohtainen alkuomavastuu pysyy 50 eurossa. Lääkekorvauksia voi siis saada vasta, kun on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden 2020 aikana. Maksettu alkuomavastuu näkyy apteekin kuitissa.

Kurkku karhena ja ääni käheänä – Pidä huolta äänestäsi

To, 28/11/2019 - 15:45

1. Yleisin syy äänen käheytymiseen on tuiki tavallinen flunssa ja siitä johtuva akuutti kurkunpäätulehdus. Virustaudista johtuen äänihuulet ovat turpeat ja punoittavat, eivätkä ne pääse värähtelemään ääntä tuottaessa normaaliin tapaan.

Joskus äänen käheys voi aiheutua pidempään jatkuneesta liiallisesta äänenkäytöstä tai epätarkoituksenmukaisesta äänentuottotavasta. Tämä rasittaa äänihuulia ja voi aiheuttaa hyvälaatuisia rasitusmuutoksia, esimerkiksi äänihuulikyhmyjä.

2. Flunssan sattuessa tärkein hoitokeino on äänilepo sekä yskimisen ja rykimisen välttäminen. Äänihuulten kosteudesta voi pitää huolta esimerkiksi kulauttelemalla säännöllisesti vettä tai höyryhengityksellä esimerkiksi apteekista saatavan vesipiipun avulla. Tupakoinnin lopettaminen on aina äänelle hyväksi.

Jos äänen käheys johtuu muusta terveysongelmasta, kuten närästyksestä, kannattaa siihen hakea apua, niin käheyskin helpottaa. Äänen käytölle on tärkeää, että stressi pysyy hallinnassa ja erityisesti niskahartiaseudun ja leuan lihakset pysyvät rentona. Puhetyöläisen on hyvä huolehtia rennosta asennosta puhuessa, rennosta äänentuottotavasta ja siitä, että lepuuttaa ääntä taukojen aikana. Kovassa taustamelussa ei kannata puhua pitkiä aikoja, sillä voimakkaalla äänellä puhuminen on kevyttä äänenkäyttöä rasittavampaa.

3. Mikäli äänenkäheys tai muu äänen oireilu ei liity flunssaan ja on kestänyt yli kaksi viikkoa ilman selkeää syytä, on hyvä hakeutua lääkärin tutkimukseen. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin tai puhe- ja äänihäiriöiden hoitoon erikoistuneen foniatrin vastaanotot ovat hyvä vaihtoehtoja.

Ääniongelmat, kuten käheys, ovat usein hyvin hoidettavissa tai ainakin vähintään lievennettävissä, vaikka ne olisivat jatkuneet pidempäänkin. Puheterapeuteilta saa ohjeita ja apua äänen hoitamiseen ja taloudellisen äänentuottotavan oppimiseen. Ennen puheterapeutin hoitoa täytyy kuitenkin selvittää tarkasti, mistä ongelmat lopulta johtuvat.

4. Jo pienilläkin äänenhuollon keinoilla voi vaikuttaa merkittävästi äänen toimivuuteen. Haukotus, huokaus ja alaleuan rentouttaminen rentouttavat äänielimistöä. Äänen lämmittely hyräilemällä, hyrisemällä tai kevyesti laulamalla on hyvä tapa ottaa käyttöön. Samat keinot myös auttavat rentouttamaan äänielimistöä runsaamman äänenkäytön jälkeen.

5. Ääntä kannattaa vaalia erityisesti, mikäli työ tai harrastus edellyttää runsasta äänenkäyttöä tai ääntä tulee käytettyä haastavissa olosuhteissa. Harvoin tulee ajatelleeksi, että äänentuotto on lihastyötä siinä missä liikuntakin. Jo yleisestä hyvästä terveydentilasta huolehtiminen on äänestä huolehtimista.

Asiantuntijana Katja Saarela, Turun yliopistollisen keskussairaalan johtava puheterapeutti.

Denguekuumetta vastaan uusi ja tehokkaampi rokote

To, 28/11/2019 - 13:50

Arviolta puolet maapallon ihmisväestöstä asuu denguealueilla, joten siltä suojaavalle rokotteelle olisi suuri tarve.

Kyseistä TAK-003-rokotetta testattiin rokottamalla 19 000 denguealueilla asuvaa 4–16-vuotiasta joko varsinaisella rokotteella tai lumevalmisteella.

Tutkimuksen perusteella rokote näyttäisi antavan noin 80-prosenttisen suojan denguekuumetta vastaan, mikä on parempi kuin tällä hetkellä monissa maissa käytössä olevalla rokotteella. Rokote vähensi myös sairaalahoitoa edellyttäviä sairastumisia ja tehosi riippumatta mahdollisesta aikaisemmasta denguetartunnasta.

Rokote oli tehokkain DENV-2-virustyyppiä vastaan, mikä on ymmärrettävää, sillä rokote perustuu siihen. Teho oli jonkin verran heikompi muita denguen virustyyppejä vastaan, mutta tästä saadaan toivon mukaan lisää tietoa, kun potilaita seurataan pitempään.

Denguekuumeeseen sairastuu vuosittain lähes 400 miljoonaa ihmistä. Se voi lievimmillään olla täysin oireeton, mutta vakavista tapauksista noin viidennes johtaa hoitamattomana kuolemaan.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.